Da katten Prins (3) kom hjem til eieren sin på Risvollan i Trondheim lørdag morgen, var katten full av store sår.

- Han hadde en skadd leppe, ødelagt hornhinne, sår på begge skuldrene og begge bakføttene. Det luktet skikkelig ekkelt og svidd av ham også, sier Camilla Finneide. Hun er barnebarnet til kattens eier, og var den som tok med katten til veterinæren samme dag.

- Veterinæren sa at skadene var såpass lokale at han ikke kunne skjønne annet enn at de var påført med vilje. Det er helt forferdelig at noen en gang kan tenke på å gjøre slikt mot dyr. Vi er satt ut og sjokkert, sier Finneide.

Prins hadde vært ute mellom klokken 2.30 og 8.30 natt til lørdag i Risvollan-området.

adressa.no har ikke lyktes med å få tak i veterinæren som behandlet katten.

Les også: - Det gjør vondt langt inn i hjerterota

Les også: Hvem skjøt prikken med hagle?

Hudtransplantasjon

Søndag la hun ut bilder på Facebook av den skadde katten, som nå ligger sterkt medisinert hjemme hos matmor.

- Vi tror det kommer til å gå greit med ham, det spørs hvordan sårene gror. Det ene såret på bakfoten er veldig dypt, og vi vet ikke om huden rundt såret dør eller ikke. Det kan hende han trenger hudtransplantasjon.

Saken ble lørdag ettermiddag anmeldt ved Sentrum politistasjon.

- Det er en forferdelig sak, men vi er veldig glad for responsen vi har fått på Facebook. Det er fint å se at folk bryr seg, sier Finneide.

Hun legger til at det har blitt snakket mye om hendelsen i Risvollan-området, og folk er nå redde for å slippe ut kattene sine om natta.

Les også: «Hei, vi har en katt vi vil kvitte oss med»

Lovbrudd mot dyr øker

Statistikk som politiet i Sør-Trøndelag sitter på viser at det er registrert 12 brudd på Dyrevelferdsloven hittill i år. På samme tid i fjor var det registrert kun ett.

- Fra 2010 og frem til nå har vi hatt i gjennomsnitt 10-15 saker i året som går på Dyrevelferdsloven. Det betyr at det er flere saker i årets første fire måneder som samlet sett på fjoråret, sier miljø- og trafikkoordinator i Sør-Trøndelag politidistrikt, Marius Rønningen.

Han tror prøveprosjektet med et dyrepoliti i Sør-Trøndelag er årsaken til dette.

- Prosjektet er ikke i gang ennå, men vi har hatt et stort fokus på dyrevelferd likevel. Både politi, mattilsynet, veterinærer, organisasjoner og publikum er mer oppmerksomme og anmelder saker. Det er ikke positivt med en økning i antall saker, men det positive er at folk anmelder saker de tidligere ikke hadde gjort, sier Rønningen.

Les også: Fjerner falsk NTNU-konto med nakenbilder og mulig dyrevold

Les også: Politiet mener katte- saken er oppklart

Dyrepoliti

Fra høsten starter Sør-Trøndelag et prøveprosjekt med en dyrekrimgruppe som blant annet skal håndtere vold mot dyr. Regjeringen setter av tre millioner kroner til prosjektet.

– Kampen mot dyrekriminalitet kan også forebygge vold og overgrep mot mennesker fordi flere av dem som utøver vold og overgrep mot mennesker har gjort det samme mot dyr. Oppmerksomhet om dyrekriminalitet kan derfor føre til at flere saker om vold og overgrep i nære relasjoner som for eksempel mot barn og partner avdekkes, sier landbruksminister Sylvi Listhaug til NTB.

Store mørketall

Dyrebeskyttelsen i Trondheim reagerer kraftig på saken om Prins.

- Det er bekymringsfullt når det er så tydelig at skadene er påført med hensikt. Det er en kjennsgjerning at mennesker som er i stand til å utøve grov vold mot dyr ofte tar det videre mot mennesker i neste ledd. Det er i samfunnets interesse å finne ut av hvem dette er, sier Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen.

Wensell forteller at Dyrebeskyttelsen hører om en god del grove saker rundt om i landet, der dyr har blitt funnet brutalt mishandlet og drept.

- Det har vi ikke sett i Trondheim, men vi frykter at mørketallene er store. Og det er ikke alltid så enkelt å fastslå om skader på dyr skyldes mishandling eller andre årsaker, sier Wensell.

Må varsle politiet

Hun mener det er viktig at slike tilfeller av dyremishandling blir omtalt.

- Det er veldig viktig at folk får vite om dette. Kanskje er det noen som vet noe om hva som skjedde med denne katten og varsler politiet, sier hun, og oppfordrer alle som mistenker at noen kan ha mishandlet dyrene sine om å anmelde til politiet.

- Sør-Trøndelag skal ha en prøveordning med dyrepoliti, og da håper jeg de prioriterer slike saker. De som gjør slike ting mot dyr, må bli straffet, sier Wensell.

Tips i saken kan meldes til politiet på telefonnummer 02800.

Dyrevernsorganisasjonen i Midt-Telemark har også engasjert seg i saken. De utlover en dusør på 1300 kroner for tips som fører til den som skal ha skadet katten Prins.

Hornhinnen på det ene øyet var skadd. Foto: Privat
Noen sår var så store at katten kan ha behov for hudtransplantasjon. Foto: Privat