Slik så Anders Flaa ut etter han ble ranet av brutal innbruddstyv hjemme på Bratsberg. Foto: Christine Schefte

Mannen som brutalt ranet 80 år gamle Anders Flaa erkjente straffskyld da rettsaken mot ham startet i Sør-Trøndelag tingrett bare for kort tid siden.

Han er tiltalt for legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter, grovt ran og frihetsberøvelse.

46-åringen sto og så ned i bordet foran ham da tiltalen mot ham ble lest opp i tingretten. Han har vært varetektsfengslet siden ranet skjedde.

Les hva Anders Flaa (80) forklarte for retten

- Jeg var desperat

I retten forklarte 46-åringen at han var i en håpløs situasjon fordi huset hans hadde blitt tvangssolgt. Han hadde før hendelsen vært sykmeldt i to og et halvt år og var personlig konkurs.

- Jeg ble kastet ut uka før hendelsen. Jeg hadde ikke økonomi til å dra noen plass. Jeg var desperat, forklarte han i retten.

Grunnen til at han ranet Flaa var et rykte. Han kjente til Flaa fordi begge har bakgrunn fra samme bransje.

- Jeg har hørt fra folk at han hadde mye penger liggende, sa tiltalte i retten.

Under ranet fant han derimot ikke noe spesielt av verdi. Det han fikk med seg var 1250 kroner fra lommeboka til Flaa. Han tok også med seg noen kort, som lå i lommeboka.

Nektet for å ha brukt elektrosjokkvåpen

I retten hevdet 46-åringen at han ikke planla at det skulle være et ran, men et innbrudd. Da han tok seg inn mot huset så han Flaa sitte og spise mat i huset.

- Jeg gikk rundt huset og sjekket dører og vindu. Jeg hadde ikke tenkt at det skulle bli som det ble, forklarte han.

Da Flaa kom ut for å hente sykkelen, forklarte tiltalte at han fikk panikk. Han nekter på at han hoppet på Flaa bakfra, men at det oppsto et basketak da de sto ansikt til ansikt utenfor huset.

Han nekter også at han påførte støt med elektrosjokkvåpenet.

- Elektrosjokkvåpenet kan også brukes som lommelykt. Jeg mener at det han oppfattet som støt var stikk fra tagger som er på elektrosjokkvåpenet, sa tiltalte.

Han bekreftet at han imidlertid brukte elektrosjokkvåpenet til å slå 80-åringen.

- Elektrosjokkvåpenet har jeg prøvd selv. Det funket ikke i forkant av ranet, sa 46-åringen.

- Vet ikke hva jeg tenkte

Aktor Kaia Strandjord påpekte for tiltalte og retten at politiet har testet elektrosjokkvåpenet i etterkant, og at det da har funket som et elektrosjokkvåpen.

Hun spurte også tiltalte om hvorfor han hadde med seg et elektrosjokkvåpen og noe som lignet en pistol, hvis planen bare var at det skulle være et innbrudd.

- Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Det var eventuelt hvis jeg hadde kommet meg inn og at jeg måtte bruke det for å true meg til å komme ut, svarte tiltalte.

Etter hans forklaring spurte tingrettsdommer Olav Magnus Hohle tiltalte om han ville tilføye noe. Da vendte han seg mot Flaa.

- Jeg har lyst å be deg om unnskyldning. Jeg har ikke hatt til hensikt å skade deg, sa han gråtkvalt.

Påførte støt

Det var 24. mars i år han tok seg inn i hjemmet til Flaa i Trondheim. Der stripset han hendene til 80-åringen sammen. Han gav han flere støt med elektrosjokkvåpen og slo han gjentatte ganger i hodet og på kroppen, ifølge tiltalten.

Videre sperret han Flaa inne i kjelleren, men 80-åringen klarte å rømme derfra gjennom et trangt kjellervindu.

Sydde 17 sting

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen måtte Flaa sy tilsammen 17 sting etter å ha blitt påført flere kutt.

Bildene av Flaa etter det dramatiske ranet viser de omfattende skadene han ble påført.

I tillegg til kutt ble Flaa påført flere store blåmerker, flere av disse på hodet. Han ble også påført et lite brudd i nesebeinet.