Busstreik nå

Fra i går morges klokken 04.30 har bussene i Trondheim stått stille.

Saken oppdateres.

Streiken skal etter planen vare fra mandag og fram til fylkestingets møte er over på tirsdag.

Beslutningen ble tatt på styremøtet i Fagforbundet Buss- og Sporbetjeningens Forening i 22-tiden søndag.

- Vi fikk ingen garantier fra fylkespolitikerne. De kom med en slags skisse, men innholdet var ikke godt nok, og med de klare signaler vi hadde fått fra våre medlemmer, kunne vi ikke gjøre annet enn å vedta ny politisk streik, sier Ole Roger Berg, leder i Buss- og Sporveisbetjeningens Forening til adressa.no.

Gråkallbanen vil gå som normalt uavhengig av streiken.Les også: Truer med én ukes streik

Også torsdag i forrige uke gikk bussjåførene i Team Trafikk til politisk streik, som et svar på at Arbeiderpartiet har gått inn for anbud på kollektivtrafikken. Fra klokken 14.00 - 18.00 la sjåførene ned arbeidet sitt, og sørget med det for kaos i ettermiddagsrushet.

Før helgen forlangte sjåførene en skriftlig garanti fra de rødgrønne partiene om at de ville sikre et flertall mot å legge kollektivtrafikken ut på anbud. Dette kravet har imidlertid ikke blitt innfridd.

Ventet på tilbud

Det var kun styret i foreningen som hadde møte søndag kveld. Det varte i over to timer, men Berg sier at det ikke betød at styremedlemmene var uenige om strategien.

- Møtet trakk ut fordi vi satt og ventet på resultater fra andre møter som pågikk parallelt. Men vi fikk som sagt ingen garantier, og da var ikke streik til å unngå, fastslår Berg.

Allerede tidlig søndag kveld satte både TrønderTaxi og NorgesTaxi stopp for muligheten til å forhåndsbestille drosjebil. Mens TrønderTaxi allerede var fullbooket i tidsrommet 06.15-08.45, har Norges Taxi tatt bort muligheten for forhåndsbestilling, og lagt seg på en «først til mølla-strategi».

Også TrønderTaxi opplyser at det vil være mulig å direktebestille mandag morgen, men oppfordrer kundene til å være tidlig ute. Flytaxi vil ikke rammes, da dette er biler som ikke brukes til vanlig drosjetrafikk.

Rammer mange

- Dere kommer til å ramme mange skolebarn og arbeidsfolk på vei til jobb med denne streiken?

- Ja, og det er beklagelig. Men politisk streik er ett av få lovlige virkemiddel vi kan bruke for å påvirke prosesser, så da hadde vi ikke noe valg.

- Hvor lenge vil streiken vare?

- Til fylkestingets møte er ferdig tirsdag.

- Kan det bli mer streik også etter fylkestingets møte?

- Det vet jeg ikke noe om nå. Men i verste fall, ja.

Les også: - Bussene skal på anbud

 
 
 
 
På forsiden nå