Haisommer i Trondheimsfjorden

Irvin Kilde (23) og seks andre fiskere er på jakt etter verdens største håkjerring i Trondheimsfjorden.

Saken oppdateres.

Biologistudenten Irvin Kilde og fem andre sportsfiskere har siden fredag i forrige uke vært på Brekstad sammen med skipper Fredric Kullin for å fange hai i Trondheimsfjorden.Rekordfiske

Søndag fikk haifiskerne en håkjerring som de anslår til å være 611 kilo, men de er ikke fornøyde med det. Den gamle verdensrekorden på 775 kilo skal knuses.

- Det skal finnes fisk her på over tonnet, men samtidig tar vi det bare som en bonus om vi skulle slå rekorden, sier NTNU-studenten.

De ivrige fiskerne heiser opp håkjerringene og måler lengde og rundmål. Deretter bruker de en formel for å estimere vekt. Tar de fisken opp i båten og veier den, risikerer de å drepe haien. For det er ingen tvil om at Irvin og de andre fiskerne har hatt fiskelykke så langt. Før de kom på fredag, var det i alt tatt ti håkjerringer på to år, men etter biologistudentens ankomst er det blitt tatt seks på fem dager.

- Det er utrolig morsomt. Vi har hatt full klaff mens vi har vært her, sier Kilde.

- Hvordan er kjøttet til håkjerringa?

- Kjøttet er giftig, så det er ingen vits i å ta livet av den. I tillegg er bestanden liten.

Håkjerring er en såkalt bruskfisk og lever på 600 meters dyp, og på grunn av at den ikke har svømmeblære tåler den å bli heist opp.Svømte med hai

Søndag gjorde Irvin det som mange nok ser på som sin største frykt når man bader; han svømte med en hai.

- Den var liten, bare 1.90 meter lang og 74 kilo.

- Liten?! Hva om det hadde vært en hvithai på den størrelsen, hadde du badet med den også?

- Nei! Den har større tenner og er mye kjappere, sier Kilde med et smil. Håkjerringa er passiv og har ikke dolketenner. Dessuten lever den av åtsel og var spent fast i halen.

- Så du mener at å bade med en håkjerring er ufarlig?

- Nei, det kan være farlig. Den vrir jo på seg og har hard hud, så du kan bli slått bevisstløs.En artsfiskers drøm

Irvin kom i kontakt med skipper Fredric Kullin, som har en fiskecamp på Frøya, på nettforumet Fiskersiden.no. Her meldte han seg på en femdagers haifisketur i Trondheimsfjorden. Men biologistudenten understreker at det ikke er kun hai som er interessant. Han er såkalt artsfisker, og har som mål å fange mange ulike typer fisk. Men han innrømmer likevel sin begeistring for hai.

- Det er en fascinerende fisk. Haier har en interessant biologi, og å få noe sånt på kroken er som en drøm.

TV-ADRESSA: Se flere tv-saker her 
 
 
 
 
 
På forsiden nå