Foto: adressa.no-tipser

En død sauen ble oppdaget fredag kveld av en turgåer i Bymarka i Trondheim.  Sauen lå litt utenfor hovedstien som går langs Baklidammen.

- Det er ikke noe artig å finne ihjelrevne sauer på den måten. Det er mange barn som går turer i dette området, sier vedkommende som fant sauen.

Han varslet politiet etter funnet.

- Måten den var tatt på virket rar. Den lå med buken åpnet og ribbein knust, sier tipseren, som lurer på om det kan være et rovdyr som har tatt sauen.

Ser brutalt ut

Frode Aalbu, rovviltkontakt for Statens naturoppsyn i Sør-Trøndelag, kan ikke konkludere med dødsårsak ut ifra bildene.

- Det ser veldig voldsomt ut, men det store såret på sauen har ikke noe med dødsårsak å gjøre. Det er andre dyr som har spist på kadaveret. Men det er ikke dermed sagt at sauen ikke har blitt drept, sier Aalbu.

Han forklarer at de ser på primære og sekundære skader på et kadaver. Ting som har skjedd før sirkulasjonsvikt og etterpå. Det er de skadene som har skjedd etter dyret er dødt som kan se veldig brutale ut.

- Både rev, kråke, ørn og mange andre kan ha spist på kadaveret. Et dødt dyr kan være halvert i løpet av ei natt, sier Aalbu.

Bymark-jerven

En rovviltkontakt skal se på sauen lørdag kveld for å finne ut hva som kan være dødsårsaken.

- Er det sannsynlig at det kan være et rovdyr som har tatt sauen?

- Det er ikke veldig sannsynlig. Vi har hatt Bymark-jerven i mange år, men har enda ikke påvist at den har tatt sau. Kongeørn og gaupe er mulige rovdyr som kan ta sau. Det kan også dukke opp vandrende ulver overalt, men vi er ikke kjent med at det er noen i regionen nå, sier Aalbu.