- Jeg synes det er kjempeartig og veldig hyggelig. Selv om det er faren min synes jeg det er fortjent. Det samme gjelder for Bobby som jeg kjente godt, sier Maria Michaelsen, datteren til Martin, til adressa.no.

Si din mening

Det var i april at bystyrerepresentant Kjetil Utne fremmet forslag om at de to restauratørene bør få en egen vei eller gate i Trondheim. Etter behandling har nå kommunen besluttet å oppkalle vei, gate, park eller plass til begge to.

Innen 10. juli vil kommunen ha forslag til egnet sted for å ta i bruk navnet. Blir dette enstemmig vedtatt i Kultur-, idretts- og friluftskomiteen er saken biff, hvis ikke må det opp til behandling i bystyret.

Utne, selv medlem i komiteen, mener det uansett skal mye til for at de to personene ikke blir hedret.

Restaurantkongen

Michalsen er sett på som selve grunnleggeren av det moderne restaurantlivet i Trondheim.

- Han startet Havnekafeen på Brattøra, i 1949 tror jeg. Det var en plass for arbeiderne der nede, men det ble også brukt av folk etter nattens festligheter. Det åpnet tidlig, så det hendte frokosten ble tatt der før man gikk hjem, sier Maria Michaelsen.

Den første restauranten, Martins kro kom i Ila i 1957. I en årrekke var han selve restaurantkongen i byen, og da spesielt i Prinsens gate. Nederst lå Naustloftet, senere Monte Cristo. I samme bygg var Nightstar nattklubb, og i kjelleren fant vi Grotten bar. I midten i Prinsens gate lå Landjord pub i første og Kunstnerkroa i andre. I det tredje bygget i Prinsens gate lå Rotisseriet spiserestaurant og Kontoret bar. I tillegg drev han Grenaderen, Krovertens Hus, Baronen og Tavern.

- Pappa ville elsket det

- Han var en gründer, og drev til sammen elleve restauranter med sjel og miljø. At han nå ser ut til å bli hedret er noe han ville elsket. For ha levde av oppmerksomhet og sine kunder, sier datteren, som ikke har noen formening om hvor det eventuelt blir gate eller park oppkalt etter sin far.

- Han startet i Brattøra, men hele Trondheim var hans i hjerte, sier hun.

Bobby Pang Hung Kui var en av de første innvandrerne som startet restaurant i byen. Han drev etter hvert flere kinarestauranter i og utenfor byen.

- Han kom tidlig med sine eksotiske restauranter for oss trøndere. Han startet hos min pappa, og de to fikk et nært forhold, sier hun om mannen hun ble godt kjent med gjennom årene.

Viser frem bransjen

Utne mener det er viktig at også restaurantbransjen vises på nye veinavn.

- Disse to representerer den gruppa veldig bra, og ikke minst er det viktig og riktig at en ikke-vestlig innvandrer får vei oppkalt etter seg, mener Utne.

Selv om det kan være park eller plass de får sitt navn på, heller Utne mer til at det blir en gate/vei.

- Det er så mange veier som er delt i to i byen at den ene delen av veien skal få nytt navn etter hvert. I tillegg er det mange nye veier som trenger navn.

Martin Michaelsen som vokste opp i Maristuveien døde 1997, 73 år gammel. Bobby Pang Hung Kui bodde mesteparten av sin tid på Nardo, og døde 69 år gammel i 2009.

Nyåpning av Golden China House. Bobby Kui retter antrekket til kokk Shizhong Wu. Foto: Terje Visnes
Krovert Martin Michaelsen åpnet sin Landlord Pub i Prinsens gate 38 etter to års planlegging, ominnredning og millioninvesteringer. Møblene var dels perfekte kopier i Tudor-stil, spesiallaget for Michaelsen i England. Foto: Adresseavisen juli 1970