Siden 18. april har MS-syke Steinar Årset vært på tur, og planen er å gå fra Lindesnes til Nordkapp. Årset er for tiden innom Trondheim for å få medisiner på veien, og være med på MS-foreningen i Trondheim sin sommeravslutning.

- Jeg vil vise at fysisk aktivitet og natur kan hjelpe på sykdommen. Denne turen skal være en inspirasjon til andre med MS, og spesielt unge mennesker. Dette skal vise at man fremdeles kan få til ting, selv om man har sykdommen. For meg har denne turen så langt vært en terapautisk opplevelse. Jeg føler naturen gjør meg friskere og holder MS-symptomene borte, forteller Årset til adressa.no.

Fått tilhengere

Planen hans er å nå Nordkapp i slutten av september, men én gang i måneden må han innom et sykehus for å få medisinene sine. I 60 dager har Årset vært på tur, og både vær og sykdom har vært en utfordring.

- Med tanke på været, har jeg jo valgt feil år å gå på. Noen ganger har jeg presset meg så hardt at jeg har gått i kjelleren, men noen følelser har vært overraskende å kjenne på. Jeg må forstå hvorfor jeg er sliten, om det er sykdommen eller om det bare er meg. Det er ikke alltid like enkelt å kjenne på, forteller han.

Les også: I 2009 fikk Annette (42) MS. Her har hun løpt fem maraton på 48 timer

Prosjektet blir økonomisk støttet av Lotto Extra og Årsets far hjelper til med logistikk i form av utstyrsbytte, men ellers er Årsets for seg selv. I løpet av tiden han har vært på tur, har han fått mange tilhengere. Han har arrangert mestringshelg for unge mennesker med MS på Bortistu Gjestegård, og er aktiv på sosiale medier for å fortelle sin historie og om prosjektet. Han blogger blant annet på MS Norge sine sider, og han forteller om rørende tilbakemeldinger.

- Jeg skrev en gang om hvor langt nede og sliten jeg var, og da kom det inn mange støttemeldinger om at jeg måtte stå på. Slikt blir jeg rørt av, og det pusher meg nordover. At så mange interesserer seg, viser at turen er meningsfull, sier Årset.

Tabu

MS er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet, og om lag 10.000 personer i Norge lever med sykdommen i dag. For seks år siden ble Årset diagnotisert med MS, og han forteller om et stort sjokk. Da han hadde fått diagnosen, reiste han til Australia for å studere og droppet å ta medisiner.

- Jeg tror det er tabu rundt sykdommen, og det er nok årsaken til hvorfor jeg reagerte slik. Derfor håper jeg at prosjektet fører til at flere føler en aksept for sykdommen. Vi må ta bort tabuet rundt denne sykdommen, sier han.

Han sier at det han gjør nå, ville vært utenkelig for seks år siden da han fikk MS.

- Nå kjenner jeg på livslysten igjen, og denne turen gir meg en mestringsfølelse. Jeg tror den beste biten av turen gjenstår, når jeg skal gå inn i Sverige og opp til Finnmarskvidda. Dessuten gleder jeg meg veldig mye til å fiske, sier han.

Les også: Tre generasjoner skal gå Norge på langs

Følger med

Leder for MS-foreningen i Trondheim, Berit Rødseth, er svært imponert over Årset, og sier hun følger med på turen hans gjennom Norge.

- Han viser at det er mulig å holde seg i form, til tross for at man har MS. Før fikk man beskjed om at man ikke kunne trene, men nå er veldig mye forandret, sier hun.

Les også: Slik skal landets fineste naturområder markedsføres bedre

Sommeravslutning: Steinar Årset deltar på MS-foreningen i Trondheim sin sommeravslutningen. Leder i foreningen, Berit Rødseth, er svært imponert av Årset. Foto: Anette Sivertstøl