«Jeg ønsker et samlingssted for ungdommen og bilfolket: mulighet for drive in-kino, diner og et generelt samlingssted. Ta litt mer hensyn til hva folket i Trondheim faktisk ønsker seg istedenfor å alltid være politisk korrekt og bygge kultur for fiffen. Trondheim og Sør-Trøndelag er en folkelig del av Norge. La Oslo ta seg av luftslottene, så kan vi være et fristed der folk kan være folk.»

Det skriver én av de rundt 1000 leserne som har gitt sine innspill til hva Nyhavna bør bli. Her er en del av de andre kommentarene som «Oppdrag sentrum» har fått inn gjennom en spørreundersøkelse lagt ut på adressa.no:

Ønsker plass for idretten:

«Lag en ny storstue til idretten. Motorsport, ishockey, håndball m.m. Spesielt motorsport er et glemt kapittel i 'idrettsbyen' Trondheim og Nyhavna ville vært et topp sted både på land og på vann.»

«Håndball-, hockey- og konserthall med 4000 sitteplasser, bane for mindre idretter som amerikansk fotball, rugby, cricket og bandy vinterstid.»

Les mer: - Kommunen ser helst at alle med kjeledress forsvinner fra området for godt  (Pluss)

Noen ønsker fortsatt industri på tomta:

«Nyhavna bør være kun næring fordi alle fasiliteter (havn, jernbane, gode veier) er til stede på området. Det er vanskelig og kombinere begge deler.»

«En havn skal ikke brukes til bolig eller park. En havn skal brukes til industri/næring.»

Park er en gjenganger blant leserne:

«Det bør være 80 prosent parkområde med benker og noen statuer, men ikke uforståelige kunststatuer.»

«100 prosent av Nyhavna bør bli park. Trondheim vil være godt tjent med en bypark ved fjorden, som bør inneholde konstruksjoner for kunst og kultur i tillegg til muligheter for rekreasjon og naturopplevelser gjennom nærhet til fjorden og f.eks. en botanisk hage fokusert på regionale arter. Det bør være en park der utforming og innhold er spesielt tilpasset lokal flora, fauna og klima. Og ingen flere pinlig klingende 'engelske' navn, takk!»

«Kolonihager (holder byen grønn, og folk vil ha større respekt for grøntområdene hvis det er noe de selv er delaktig i, og har ansvar for). Her kunne det også vært marked fra tid til tid, hvor andre lokale aktører også kunne deltatt.»

«Husene bør være svært høye og ta opp lite landareal. To tårn på 50 etasjer. Resten bør være en- eller toetasjes paviljonger med grønne tak for barnehage, restaurant og kultur.»

Noen har sterke meninger om hva tomta ikke skal brukes til:

«Trondheim har MYE annet å bruke penger på enn kostbart kulturhus! SÅ IKKE FLERE KULTURHUS!»

«Skatepark, fiskeplasser, strand, park. Alt annet enn store, grå kontorbygg eid av private aktører!»

«Klimaendringene tatt i betraktning, med både mer ekstremvær og stigning av havnivå, er det andre steder som bør prioriteres utbygget før områder ved fjorden.»

«Parker og kulturhus bør begrenses på Nyhavna. Næringslivet bør få førsteprioritet.»

Les også: Klara (7) er et av få Midtby-barn (Pluss)

Les også: – Brattøra er en fiasko som bydel (Pluss)

Mange forslag involverer kulturlivet:

«Det hadde vært helt magisk om noen kunne ta over for kjære Rosendal kino, men i tillegg kunne være åpen for konserter og lignende som trenger en scene, private arrangement, galleri, kafé som fungerer for alle aldre med god mat og drikke – kanskje i samarbeid med etablerte kulturenheter som Fark, Kosmorama, Trondheim Calling og kunstakademiet i Trondheim.»

«Nytt kunstgalleri, konsertscene og marked. Billig leie til uavhengige butikker/kafeer.»

«Det bør etableres et vikingsenter på hele området. Med langhus, skip og skipsverft, smier, annet håndverk og et marked. Servering av husmannskost og øl/mjød. Ta han helt ut! På tide at også Trondheim gjør denne delen av historien sin tilgjengelig. Et opplevelsessenter for turister, skolebarn og oss som bor i byen.»

«Vi trenger en 'utescene' som er enkel å drifte og som bør driftes av private og små musikkorganisasjoner, der musikk og teater er hovedfokus.»

Les også: – Byutvikling handler ikke om betong, men om mennesker

Les også: – Ikke angret én dag på at vi flyttet til Nedre Elvehavn (Pluss)

Barn bør være i sentrum, mener en del av leserne:

«Park med lekeplass for barn. Restaurant/kafé/kulturhus til bruk for eldre.»

«Å skape et tilbud til både små og store barn, til en rimelig pris hvor familien faktisk har råd til å dra. Kino, Pirbadet osv. er svært dyrt og ikke alle har faktisk råd til å dra dit sammen med sine barn. Et mer åpent og moderne område med både inne- og uteaktiviteter er noe Trondheim trenger. Ja, det finnes mye, men hvis vi tenker pris og lokale så er ikke alt like fornøyelig. Håper barn og unge får komme først for en gangs skyld.»

Flere vil ha plass til de firbente:

«80 prosent av arealet bør brukes til hundepark.»

«En stor park, samt hundeparker der hundene kan løpe fritt.»

«Tilrettelagt for hundeeiere, med stasjoner for hundeposer og søppelbøtta.»

Bademuligheter og nærhet til fjorden:

«Rens elva så det går an å bade i den. Ha gjerne flere sitteplasser ved elva. Et siste ønske hadde vært: Å spille 'Vinsjan på kaia' på kaia!»

«Tilgang til vann – ikke bare kai, men strand.»

«Det hadde vært fint å lage en park med en fin dam der man kan fly drager, sole seg, bade og kjøre fjernstyrt båt. Jeg ser for meg en falsk strand der man kan ligge og se på sjøen og bare hoppe uti når man vil.»

Ønsker plass til næring:

«Bygg et nytt og stort kjøpesenter. Det vil trekke mye flere folk til byen, og det er absolutt noe Trondheim trenger. Nå synes jeg og alle vennene mine og helt sikkert mange andre at det er altfor få butikker i Trondheim, og altfor dårlig utvalg. Det er ofte at kun en butikk i hele byen har den genseren jeg vil ha, og da er ofte prisen høy. Dere har da penger, så et stort og moderne kjøpesenter hadde vært bra.»

«Jeg skulle gjerne sett at alle bankene og næringsbyggene ble flyttet ut av Trondheim sentrum, og ned til Nyhavna. Så kan vi heller gjøre sentrum mer attraktivt, med kafeer med uteserveringer på gateplan. Ikke store, firkantede kontorbygg som gjør gatene uinteressante å gå tur i.»