For én uke siden satte halvbrødrene Andreas og Kristian seg på syklene sine i Lindesnes. Målet med turen er Nordkapp, og å spre et viktig budskap underveis:

- Organdonasjon redder liv.

400 i donorkø

Kristian Olsen Osnes (40) fra Bodø og Andreas Arnøy Osnes (25) fra Oslo bestemte seg for å sykle Norge på langs - men trengte å gjøre det for noe større enn seg selv.

- Det er galskap at friske organer graves ned når 400 personer i Norge står i kø for å få organer så de kan overleve, sier Kristian.

Brødrene valgte å sykle for Stiftelsen Organdonasjon fordi de har en følelse av at mange ikke vet hvor viktig det er å donere. På sykkelturen langs hele Norge skal de spre informasjon, samle inn penger og møte mennesker som lever med donororganer. Fredag kveld syklet de inn til en solfylt trønderhovedstad, hvor Stian Gullaksen ventet på dem. 22-åringen lever med hjertet til en ukjent person.

Besvimte i Trondheim - våknet i Oslo

- Det er surrealistisk at vi står her med en fyr som skulle vært død nå, hadde det ikke vært for en donor, sier Andreas.

Stian Gullaksen pådro seg en kraftig forkjølelse høsten 2009. Etter en stund var han i så ille forfatning at han ikke klarte å puste. Det bar til legevakten i Trondheim. Der fikk den da 16 år gamle gutten blackout.

- To dager senere våknet jeg i Oslo. Du kan si jeg var forvirret. Jeg klarte ikke å snakke og hadde lettere panikk, sier han.

Det viste seg at unggutten hadde fått hjertemuskelsvikt i den ene hjertemuskelen, som trolig skyldtes et virus. Svikten førte til at den andre hjertemuskelen vokste for å kompensere.

Ukjent hjerte

Da Gullaksen ble syk visste han ingenting om organdonasjon.

- Plutselig var jeg avhengig av at noen skulle donere. Jeg ble fort voksen, sier 22-åringen.

Han måtte gå rundt med hjertepumpe og et bærbart batteri i en ryggsekk i nesten fire måneder før han fikk nytt hjerte.

- Jeg får aldri vite hvem sitt hjerte jeg har. Familien til den avdøde får heller ikke vite hvem jeg er, forklarer han.

Det eneste familien til donoren vet er at operasjonen gikk bra og at hjertet slår.

- Så lenge de vet det har jeg ro, sier Gullaksen.

- Viktigere enn vi trodde

Sykkelbrødrene syntes møtet med Gullaksen var sterkt.

- Jeg får en følelse av at det vi har satt i gang er enda viktigere enn det vi først trodde, sier Kristian.

Etter det første tråkket på Norges sørligste punkt har de samlet inn 6000 kroner til stiftelsen. På veien mot Nordkapp skal de fortsette innsamlingen og ha flere møter med mennesker som lever med donororganer. De har avtaler i Brønnøysund, på Sortland og i Tromsø.

Kristian sier at sykkelturen har vært 90 prosent artig og 10 prosent fæl:

- Jeg har mistet sykkelkjeden 17 ganger og har gnagsår på steder som ikke egner seg i avisen.

- Vi har møtt på noen lastebiler på turen. Da er det bare å skvise rumpeballene sammen og håpe på det beste, sier Andreas.

Følg brødrene på reisen via Facebook-siden bikebrothersNPL2015.

Følg adressa.no på Facebook!

Følg Adresseavisen på Instagram!

Sykkelbrødrene Andreas og Kristian har syklet i én uke og samlet inn 6000 kroner til Stiftelsen Organdonasjon.
- Det er galskap at friske organer graves ned, når 400 personer i Norge står i kø for å få organer så de kan overleve, sier Kristian Olsen Osnes (t.v.), som sammen med broren Andreas Arnøy Olsen (t.h.) er i ferd med å sykle Norge på langs.