- Det er ganske utspekulert

Jørgen Lian kom hjem til dørhåndtak som hadde blå maskeringsteip.

Jørgen Lian trodde det var noe barnestreker da han kom hjem til en dør med blå markeringsteip. Trolig var det noen som ville sjekke om familien var hjemme eller ikke.   Foto: privat

Saken oppdateres.

17 år gamle Jørgen Lian var hjemme alene i rekkehuset på Flatåsen i Trondheim i helga. Etter å ha vært på en fest fredag kveld skulle han lage seg nattmat i 04-tida natt til lørdag.

- Det sto en mann på verandaen og han forsøkte å komme seg inn. Han skvatt da han så meg, og hoppet over gelenderet. Han løp vekk fra eiendommen, forteller Lian om den spesielle episoden.

- Han var veldig stille, og jeg hørte ham ikke i det hele tatt før jeg så ham gjennom vinduet. Det var ganske ekkelt og ubehagelig, forteller han.

Følg Adresseavisen på Twitter

LES MER: Færre stjeler og gjør innbrudd (PLUSS)

Blå teip på døra

Etter denne hendelsen ble det kastet nytt lys over en annen opplevelse som Lian hadde hatt noen timer tidligere.

- Jeg hadde vært på fest og kom hjem i 01.30-tida. Da var det surret blå maskeringsteip rundt dørhåndtaket på ytterdøra. Da jeg låste døra i 20-tida tidligere på kvelden var det ikke noe teip der, forteller Lian.

Han trodde først det var noen lokale unger som hadde gjort en spøk, men skjønte etter det nattlige verandabesøket at det kunne dreie seg om en mer bevisst handling.

- Jeg har fått høre om lignende tilfeller. Ikke på Flatåsen, men andre steder. Maskeringsteipen var trolig surret rundt håndtaket for å sjekke om det er folk hjemme. Både søsteren min, moren min og jeg har varslet naboer og kjente, forteller Lian.

Lik adressa.no på Facebook

LES OGSÅ: Over 700 færre grove tyveri på offentlig sted

- Smart tenkt

Søsteren Viktoria Lian la ut en Facebook-melding hvor hun ba folk om å låse dørene og følge med. Den ble raskt delt av mer enn 2000 mennesker.

- Det var ganske utspekulert og smart tenkt å bruke maskeringsteip for å markere dørene. Mamma var i Oslo i helga, mens jeg var alene hjemme. Nå har vi bedt flere i nabolaget om å følge med, sier han.

Familien Lian varslet også politiet om hendelsen. Leder av Krimvakta ved Sentrum politistasjon, Berit Wibe Hilmarsen, bekrefter at dette er en kjent fremgangsmetode som man har hørt om tidligere.

- Men vi har ikke mottatt mange meldinger om dette den siste tiden, så det er ikke snakk om noe farsott her i Trondheim, understreker hun.

Advarte på Facebook

Emelie Desiree Pichler fra Telemark fant blå maskeringsteip på sin og naboens dør for to dager siden. Hun fortalte til lokalavisa Varden at teipen var satt på dørhåndtaket mellom klokka 04.00 om natta og klokka 09.00 på søndag morgen.

- Jeg har ikke hørt om flere som har opplevd det samme, men jeg vet at min advarsel på Facebook ble delt svært mange ganger, sier hun til adressa.no.

Varden har tidligere skrevet om en lappeliga som dro på innbrudsraid på Østlandet.

Følg Adresseavisen på Instagram

- Meld fra

Krimvaktlederen ber om at boligeiere er oppmerksomme, og gjerne tar kontakt hvis de mistenker noe.

- Hvis folk oppdager noe unormalt med tanke på en markering av døra, så ta kontakt med oss. Det hender at det skjer fra tid til annen at noen gjør dette for å sjekke om folk er hjemme. Det viktigste er å be naboer eller bekjente om å ta en tur innom boligen dersom man selv er borte. Be de om å tømme søppel i din søppeldunk og ha noe post i postkassa. Prøv å normalisere fraværet, råder Wibe Hilmarsen.

Hun ber om at naboer bryr seg om hverandre.

- Det koster heller ingenting å be noen om å stikke innom boligen for å se om alt er i orden, sier hun.

Emelie Desiree Pichler fant denne blå maskeringsteipen på sin og naboens dør i Porsgrunn i Telemark i helga. Det er trolig en lignende teip som er brukt på døra til familien Lian på Flatåsen i Trondheim.  
        
            (Foto: Emelie Desiree Pichler )

Emelie Desiree Pichler fant denne blå maskeringsteipen på sin og naboens dør i Porsgrunn i Telemark i helga. Det er trolig en lignende teip som er brukt på døra til familien Lian på Flatåsen i Trondheim.   Foto: Emelie Desiree Pichler

På forsiden nå