Tyvenes sju hemmelige triks for å se om du er på ferie

Oppdager du noen av disse utspekulerte innbruddstriksene bør du slå alarm.

Dette er innbruddstyvenes triks for å sjekke om du er hjemme.  Foto: Montasje

Saken oppdateres.

I skjul har politiet overvåket omreisende innbruddstyver, for å lære av deres metoder. I tillegg meldes det om frekke forsøk og triks landet rundt. Her er sju triks du bør se etter i sommer, både hos deg selv og naboene.

TIPS OSS: Har du opplevd lignende? Del dine erfaringer i debattfeltet!

LES OGSÅ: Butikkeier Katinka i Trondheim ble utsatt for innbrudds-triks med teip

1. Mystiske lapper i dørsprekken

lapp

Foto: Politiet


Politiet på Østlandet mistenkte at en omreisende innbruddsbande var på ferde, og bestemte seg for å overvåke dem i skjul. Her fikk de et unikt innblikk i bandens utspekulerte og enkle metoder.

- Blant annet så vi hvordan det ble lagt lapper i dørsprekker, for så å komme tilbake senere. Dersom lappen hadde falt ut, så de at noen var hjemme, sier leder for operasjon Grenseløs, politiinspektør Odd Skei Kostveit.


2. Merker postkasser

Flere steder rundt om i landet er politiet blitt varslet om at postkasser merkes på forskjellig vis. De vanligste er klistrelappper, tusjstreker og tapebiter.

Lensmannskontoret ved Orkdal og Agdenes opplyser overfor adressa.no at de er kjent med at det i mai var flere som reagerte på merking av postkasser i deres distrikt, men det skal ikke være meldt om innbrudd i området.

Ifølge avisa-st.no opplevde en beboer i Buvika at noen hadde satt opp klistrelapp med bokstaver på en postkasse.3. Stein på trappa

Et noe mer ukjent triks er at kriminelle legger stein på trappa til bolighus, for å sjekke om dette blir børstet bort.4. Tape på dørhåndtaket

tape

Foto: Emelie Desiree Pichler

Jørgen Lian på Flatåsen i Trondheim kom hjem og oppdaget en ukjent mann på verandaen. Dette kastet et nytt lys over at han tidligere hadde funnet blå maskeringsteip festet til håndtaket på ytterdøra.


5. Setter kosten foran døra

Flere ganger fant de utflyttede ungene kosten plassert foran inngangsdøren, mens foreldrene var bortreist på sydenferie. Først etter at innbruddet var et faktum, skjønte huspasserne hva slags triks de var blitt utsatt for, melder ifinnmark.no


6. Tegnestift på døra

Merking av ytterdører kan skje på flere måter. I Alta oppdaget Torgunn Johanne Østlyngen at døra var merket med en tegnestift, imens hun var på ferie, ifølge Altaposten.


7. Tegner på dørkarmen

tegner

Foto: Hans-Edward Sørensen

Flere steder i Nord-Norge er det meldt om uvanlige tegn som skrives på dørkarmene. Man mistenker at dette er for å varsle andre omreisende selgere og eventuelt innbruddstyver.

- Vi har fått melding om flere steder som har fått såkalte merkinger på dørene i går kveld. Meldingen om dørselgere har vi fått fra flere plasser i distriktet, men merkingen som vi fikk melding om torsdag kveld gjelder først og fremst Lunheim, sier Yngve Myrvoll, politioverbetjent og sjef etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt til itromso.no.

På forsiden nå