Det er gjort langt mer forskning på hva som skjer med kroppen når du trener, enn når du lar være å trene. Men stipendiat Hallgeir Viken ved NTNUs Senter for hjertetrening, Cardiac Exercise Research Group (Cerg) har i en blogg skrevet om hva som skjer dersom du ligger helt i ro hele ferien.

Trening er ferskvare

Flere studier tyder på at trening er ferskvare.

– Men det er mulig å trene seg tilbake til samme form som før ferien. Vi oppfordrer likevel folk til å holde formen ved like selv om det er ferie, sier Hallgeir Viken og viser til flere studier som viser hva som skjer dersom du kutter ut trening.

Oksygenopptaket stuper ved sengeleie

Oksygenopptaket til friske 20-åringer går mer ned i løpet av tre uker sengeleie enn ved 30 års aldring, skriver han i bloggen.

Viken viser til en studie der fem friske 20-åringer ble testet i 1966 og i 1996 da de var blitt 50 år gamle. Tre uker helt i ro som 20-åringer reduserte oksygenopptaket med 27 prosent, mens 30 års aldring med moderat mengde fysisk aktivitet reduserte oksygenopptaket med 12 prosent ifølge studien fra Dallas, publisert i Circulation.

– Studien viser til en ekstrem situasjon med sengeleie i tre uker. De fleste er vel litt mer aktive i løpet av ferien, sier Hallgeir Viken. Vanligvis jobber Viken med det store forskningsprosjektet Generasjon 100 ved NTNUs K.G. Jebsen senter for hjertetrening. Målet med prosjektet er å kunne besvare om trening har en effekt på flere av de store helseproblemene i den eldre befolkningen i Norge.

Både idrettsutøvere og mosjonister

I bloggen sin viser Viken til en annen studie fra 2012 av Ormsbee og Arciero. Der ble åtte aktive svømmere (18-20 år) testet i konkurransesesongen og på nytt etter fem ukers sesongpause med bare lett til moderat aktivitet. Deres fysiske form ble redusert med 7,7 prosent. I tillegg økte fettprosenten med 12 prosent og hvilestoffskiftet gikk ned 7 prosent.

En studie fant at personer som hadde trent utholdenhet i seks uker og økte oksygenopptaket med ni prosent fra oppstart, var over halvveis tilbake til utgangspunktet etter en treningspause på tre uker. En annen studie fant at 76 prosent av oppnådd framgang i oksygenopptak som følge av seks ukers intervalltrening, forsvant etter bare to ukers treningsstopp.

Oppfordrer folk til å trene i ferien

– Nedgangen i oksygenopptak har selvsagt sammenheng med hva du vanligvis gjør, men det vil normalt ta like lang tid å trene seg tilbake til samme oksygenopptak som perioden med stillesitting, sier Hallgeir Viken.

– Vår oppfordring er å trene i ferien også, sier Viken og foreslår to-tre harde økter i uka og noen gåturer i tillegg.

– Tenk kreativt, ha med joggesko i bagasjen og bruk motbakker til bakkeintervall.