Politiet i Sør-Trøndelag opplever at det er store utfordringer ved å etterforske kriminalitet som begås skjult av avansert teknologi, men ønsker slik etterforskning velkommen.

- Vi vil gjerne ha tips fra publikum, sier etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem.

Første i sitt slag

18. juni publiserte Adresseavisen dokumentaren «Teppefall» hvor sporene etter et av Norges mest aktive narkotikanettverk på det mørke nettet følges frem til en bygård i Oslo, og en 29 år gammel mann.

LES DOKUMENTAREN «Teppefall» HER (krever innlogging)

Mannen har ikke tidligere vært straffet. Adresseavisens undersøkelser viser at mannen, og flere av de andre narkonettverkene på det mørke nettet, opererer fra hovedstaden.

I begynnelsen av juni ble 29-åringen pågrepet av Kripos som resultat av en omfattende og langvarig etterforskning. Pågripelsen av mannen og tre andre, betegnes som de første i sitt slag i Norge. De fire er varetektsfengslet frem til 5. august.

Ifølge politiadvokat Richard Beck Pedersen vil Kripos bruke erfaringene fra etterforskningen til å sette de enkelte politidistriktene i stand til også å håndtere saker hvor gjerningspersonene skjuler seg hjelp av avansert teknologi som anonymiseringsprogrammet Tor, krypteringssystemet PGP og det digitale betalingsmiddelet Bitcoin.

Hever kompetansen

I Sør-Trøndelag har politiet allerede begynt på et arbeid som skal sikre at slik etterforskning kan gjøres, og at sakene kan løses.

- Vi trenger et kompetanseløft i norsk politi. I Sør-Trøndelag har det pågått et arbeid siden nyttår hvor vi har fått et mandat fra politimesteren for å kartlegge utfordringer ved digital etterforskning og komme med forslag til endret struktur, organisering og kompetansehevende tiltak, sier Sunde-Eidem.

Selv om politiet i Trøndelag er klare til å ta saker som eventuelt skulle oppstå, så venter man på en sentral, nasjonal strategi. I 2014 var det ingen norske politidistrikt som søkte om penger til å gjennomføre etterforskninger mot alvorlig kriminalitet som foregår ved hjelp av nettet.

- Vi synes det er viktig med sentrale planer på dette området. Det er ikke sikkert at hvert distrikt skal ha personer som spaner på nett, sier Sunde-Eidem.

Suksesskriterier

Nylig ble det avsett en halv stilling ved seksjon for organisert kriminalitet til å jobbe med nettspaning. Sør-Trøndelag er ifølge Sunde-Eidem et av få politidistrikt som har denne funksjonen.

I nabolandet Sverige har en satsing mot det mørke nettet ført til at 16 nettverk, eller enkeltselgere, har blitt knust de siste to årene. Satsingen har blitt gjennomført ved hjelp av begrensede ressurser, men det er det svenskene kaller for nettspaning som anses som ett av suksesskriteriene.

I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE