Det ene utenlandske korpset i The Independence Day Parade i Washington var Småbispan fra Bispehaugen skole i Trondheim. De har kommet gjennom nåløyet og blitt plukket ut til å få spille og marsjere i den nasjonale paraden i den amerikanske hovedstaden på selveste nasjonaldagen i USA.

Bruremarsj av Jan Magne Førde

Småbispan brukte cirka 45 minutter på paraden gjennom Constitution Avenue forbi Capitol Hill, Det hvite hus og til Lincoln Memorial. På repertoaret hadde de norsk folkemusikk, marsjer og litt Michael Jackson og spilte blant annet «Children of Sanchez», «Gammel Jegermarsj» og «Bruremarsj» av Jan Magne Førde. Og når hovedkorpset hadde pauser, spilte aspirantkorpset «Olsenbanden».

Med hovedkorps, aspiranter og drillkorps er 90 småbisper på plass i Washington for å feire den amerikanske nasjonaldagen. Sammen med seg har de 25 reiseledere og omtrent hundre foreldre og søsken i reisefølget.

Bestemte seg for å satse

– Vi bestemte oss for dette da vi hadde en tung periode i korpset for fem-seks år siden, sier Arild Haugen. Han er far til en av korpsmusikantene, tidligere kunstnerisk leder og nå ansvarlig for presse og markedsføring.

–Da vi var på bunn, bestemte vi oss for å satse og la en plan om at vi skulle til London i 2012 og til USA og Washington i 2015 for å delta i 4. juli-feiringen. Vi har lyktes med planen, og i dag har vi satt kronen på verket etter seks år med beinhard innsats, forteller en tydelig stolt Arild Haugen fra Washington.

–Dette er en stor dag for oss. Det har kostet masse i øving, rekruttering og dugnadsinnsats for å finansiere turen. På disse årene har vi doblet medlemsmassen.

Lang søknadsprosess

Arild Haugen forteller at det også var en stor jobb for å få delta i paraden. Søknadsprosessen var lang. Arrangørene krevde mye dokumentasjon før de endelig ble godtatt.

Det hører med til historien at Småbispan skulle ha spilt i Det hvite hus i 1963, men måneder før det planlagte besøket ble Kennedy skutt og det ble ingen tur. Dette skal også være første gangen et norsk korps deltar i den nasjonale paraden i Washington.

Til Washington med Bruremarsj av Jan Magne Førde Foto: Arild Haugen/ Småbispan
Med trønderbunad på Constitution Avenue. Foto: Arild Haugen/ Småbispan