Hele området rundt Øya helsehus kan bli avsperret

70 glassplater på rundt 50 kilo er nå demontert fra én vegg på fasaden. Nå vet de hvordan det har skjedd.

Innsatsleder Erik Bang Danielsen i Sør-Trøndelag politidistrik var mandag formiddag innom for å sjekke fremdriften i arbeidet. Her er han avbildet sammen med representanten fra hovedentreprenør NCC, og Glassbygg AS, som er hyret inn for å utføre sikringsarbeidet.  Foto: OLE MARTIN WOLD

Saken oppdateres.

Problemer med innfestingen er årsaken til at ei stor glassplate løsnet og knuste i asfalten på fortauet under.

Glassplatene er festet med en aluminiumsprofil i topp og bunn. Platen som falt ned hadde løsnet i toppen, og falt ned i sin helhet før den gikk i bakken.

– Vi vet nå hva som har skjedd. Avstanden mellom aluminiumsprofilene er for stor. Hvorfor det har skjedd, jobber vi fremdeles med å få klarlagt. Det kan være dårlig utført arbeid, dårlig patent på monteringsløsningen, eller sig i selve bygget. Det er for tidlig å konkludere, sier leder i driftsavdelingen i Trondheim eiendom, Torbjørn Thoresen.

Tirsdag morgen klokken 09.00 møtes Trondheim kommune, hovedentreprenør NCC, Glassbygg, og sannsynligvis flere aktører, for å finne ut hva som skal gjøres videre med Øya Helsehus.

– Først da vet vi nøyaktig hva vi skal gjøre videre. Vi vet imidlertid allerede nå at her må det gjøres større tiltak, sier Thoresen.

Dette skjedde

Sjekker rute for rute

Det innleide firmaet Glassbygg, fortsetter suksessivt arbeidet med å kartlegge fasaden på bygget. De går rute for rute, og avgjør hvilke glassplater som må plukkes ned. Så langt er tallet opp i rundt 70 plater, bare på denne ene siden av bygget.

Samtlige plater der toppen på glasset er fem millimeter unna å glippe ut av aluminiumsprofilen regnes som farefulle, og plukkes ned. Når denne siden av bygget er ferdig sikret, vil de gå videre til neste vegg, helt til bygget er undersøkt. Hvis de finner det samme problemet på neste vegg, som er høyt sannsynlig, kan hele området bli avsperret.

– Det aller viktigste nå, er å forsikre oss om at ingen flere plater faller ned fra denne veggen, slik at vi forhåpentligvis kan åpne veien for trafikk i løpet av dagen eller kvelden, sier Thoresen.

– Dette bygget sto ferdig i 2008, så garanti og reklamasjonsrett er utgått. Hvem må ta regninga?

– Vi holder NCC ansvarlig, og forventer at de rydder opp, sier Thoresen.

Enhetsleder reagerer: - Kunne blitt katastrofalt

Skjedde lørdag kveld

Det var lørdag kveld at ei stor glassplate falt ned fra fasaden i femte etasje på Øya Helsehus, og ble knust på fortauet. Ifølge politiet sprutet det glass over på den andre siden av gaten, og det var bare flaks at ingen personer opphold seg på det normalt godt trafikkerte fortauet. Ingen personer ble skadet. Platen veier mellom 35 og 50 kilo.

Politiet var mandag formiddag på stedet for å sjekke fremdriften på arbeidet.

– De må gå gjennom hele fasaden for å sjekke hvordan platene er montert. Det kunne gått virkelig ille hvis noen gikk under der da platen falt ned, sier innsatsleder Erik Bang Danielsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Omstendelig arbeid: Glassbygg AS er hyret inn for å sikre fasaden, rute for rute. 
        
            (Foto: KRISTIAN HELGESEN, FOTO: KRISTIAN HELGESEN)

Omstendelig arbeid: Glassbygg AS er hyret inn for å sikre fasaden, rute for rute.  Foto: KRISTIAN HELGESEN, FOTO: KRISTIAN HELGESEN

På forsiden nå