Dagen før festivalstart, yrer det av liv rundt Borggården. Både lastebiler, boder og scener som så vidt har begynt å ta form, preger området rundt Borggården. Lyden av hamring og maskindur høres fra alle kanter. Noen av de rundt 400 frivillige har begynt sine vakter dagen før for å gjøre alt klart til åpningen av Olavsfestdagene i dag.

Tar ekstravakter

Kristian Svartås er frivillig for første gang, og har allerede rigget opp scener og boder før lunsjtid.

– Det er kult å være med som frivillig fordi det er mye arbeid, og jeg får møte mange hyggelige mennesker. Det er et fint sosialt samhold mellom oss frivillige, sier Svartås, idet han tar seg en pause fra oppgaven med å henge opp hjulkunst på veggen til kunstmuseet ved Borggården.

Sammen med fire andre frivillige og en heislift, jobber han med å få de fargesprakende sykkelhjulene fast på veggen. Sykkelhjul som SFO-barn i Trondheim har dekorert til festivalen. Senere skal han videre til Lian for å rigge enda mer.

– I utgangspunktet skal alle frivillige jobbe 20 timer, men jeg har tatt på meg ekstravakter fordi det er så gøy. Jeg er blitt en altmuligmann. I dag rigger jeg, men noen kvelder skal jeg være vakt og vertskap. Da skal jeg rydde og passe på at publikum har det bra, sier han.

Svartås forteller at det var naboen hans som først fikk han på tankene til å melde seg som frivillig.

– Han har jobbet her som frivillig i mange år, og mente dette passet meg utmerket. Det gjorde det også. Jeg vil mest sannsynlig være frivillig neste år også, forteller Svartås.

Les også: 400 frivillige skal legge til rette for Olavsfest

Bruker siste ferieuke

Med opptil flere hundre arrangement, hvor mange av dem er konserter, må øl og vin være på plass dagen før. Ved bastionen mandag formiddag jobber Rannveig Lauritsen og Elin Odden med å rigge opp barene rundt Borggården. Dagens arbeidsoppgave for gjengen i vin og øl-ansvarlige dreier seg om å lempe øl i kjøleskap og sette opp barteltene. Begge damene synes det er stas å arbeide for festivalen.

– Det er første året jeg jobber her. Jeg bruker siste ferieuken min på å være frivillig her, men det er artig. Utenom å rigge opp i dag, skal jeg være vakt under flere konserter, sier Lauritsen.

– Jeg har vært med tre ganger før. Tidligere har jeg vært på jobb på dagtid, og jobbet frivillig på natten. Denne gangen har jeg ferie. Det er så trivelig, og vi treffer så mange spennende mennesker, både frivillige og besøkende. Dessuten får man med seg mye kultur, forteller Odden.

Les også: Tusen år lang låt, fem døgn i kirke og en printer-bil

Livsnerven

Åtte tusen timer skal bemannes på fire hundre frivillige under årets Olavsfestdager. Elise Djupedal har ansvaret for å fordele vaktene, og hun forteller at de frivillige er livsnerven for festivalen.

– Menneskene er fantastiske. De er ja-mennesker, og mange stiller opp på kort varsel om det skulle være noe. De som er frivillige er glad i byen sin, og ønsker å bidra til å skape kultur i Trondheim. De er våre beste ambassadører for festivalen. Uten de frivillige hadde det ikke blitt noe festival. Det hadde ikke blitt scener eller billetter, sier Djupedal.

Dagen før festivalstart, forteller hun at stemningen blant de frivillige er bra. Djupedal mener mange ser på arbeidet under Olavsfestdagene som et høydepunkt på sommeren.

– Mange har gledet seg til å begynne å arbeide. Samtidig er mange spent, fordi det er deres første år som frivillig, sier hun.

Les også: Sender åtte timer med byvandring i Trondheim

Festivalvennskap

For Djupedal dreier Olavsfestdagene seg om at de frivillige skal ha det best mulig under festivalen.

– Jeg ønsker at de skal trives. Det er så mange forskjellige folk, og fellesnevneren deres er Olavsfestdagene. Da er det hyggelig at mange finner seg venner, og drar på arrangement sammen. De får et festivalvennskap. Det synes jeg er artig, sier Djupedal, som for tredje år på rad er sjef for de frivillige.

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, sier at de frivilliges arbeid er avgjørende for festivalen.

– Uten de frivillige stopper Olavsfestdagene. Omfanget og kompleksiteten av festivalen gjør at arbeidet deres er kjempeviktig. Dessuten er de svært entusiastiske, og det er inspirerende å møte dem, sier Myhr.

13 år og frivillig: Henrik Moe Rødven er ansvarlig for at alle scener har brannslukningsapparat. – Det er gøy og spennende å være med, sier han. Foto: jens petter søraa
Øl og vin: Elin Odden og Rannveig Lauritsen arbeider med å gjøre klar barene til festivalen. De storkoser seg med å være frivillige under Olavsfestdagene. Foto: jens petter søraa