Kulturminster Thorhild Widvey:

- De har landets viktigste samling av instrumenter

Hun håper at brannen ikke har ført til varig tap av viktig kulturhistorie.

Kulturminster Thorhild Widvey håper at skadene på instrumentene og annet kulturhistorisk materiale ikke er store. 

Saken oppdateres.

Ingen personer kom til skade, men Ringve museum fikk omfattende skader da hovedbygningen brant mandag formiddag.

Brannvesenet greide å hindre at brannen spredte seg til flere bygninger, og både ansatte og brannmannskaper jobbet intenst for å redde instrumenter og andre gjenstander.

- Vet ikke hvor store skadene er

- Ringve har landets viktigste samling av musikkinstrumenter og er en dyktig formidler av musikkhistorien. Vi vet ennå ikke hvor omfattende skadene er, men jeg håper at brannen ikke vil føre til varig tap av de dyrebare musikkinstrumentene og annet viktig kulturhistorisk materiale, sier kulturminister Thorild Widvey i en kommentar til adressa.no.

Ringve, som er Norges nasjonale musikkmuseum, ble startet i 1952. Museet huser rundt 2000 instrumenter fra alle verdenshjørner, kan man lese på museets nettsider.

Hindret spredning til fredet bygning

- Ringve museum er et veldig verdifullt anlegg med høy kulturhistorisk verdi, og det er tragisk med brann. Heldigvis ble ingen personer skadd, sier Hanna Geiran, avdelingsdirektør ved kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.

Anleggets eldste bygning, Wesselbygningen som ble oppført på 1700-tallet, ble fredet i 1941. Brannvesenet greide etter intens jobbing å hindre spredning til andre bygninger.

- Det er dramatisk når det brenner, og vi er veldig glade for at brannvesenet hindret at brannen spredte seg til de andre bygningene, blant annet den fredete Wesselbygningen, sier Geiran.

- Et mareritt

Ansatte ved museet sto mandag morgen gråtende og så på at arbeidsplassen brant.

Peter Andreas Kjeldsberg, tidligere direktør ved Ringve museum, var også på stedet. Han kaller situasjonen et mareritt.

- I den delen som brenner er hjørnestuen. Der er det instrumenter, malerier og manusskripter. Det er viktige instrumenter fra første og andre halvpart fra 1800-tallet, sier Kjeldsberg.

På forsiden nå