- Det er et komplisert arbeid i en gammel bygningsmasse som i tillegg er verneverdig. Vi har gjort et grundig arbeid for å vurdere hvilke tiltak som egner seg, sier Anna-Karin Hermansen om å føre tilsyn ved Ringve museum.

Hun leder forebyggende avdeling i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT). Hvert år signerer hun tilsynsrapporter fra forskjellige typer bygninger. Blant dem er Ringve museum, som mandag fikk store skader i en dramatisk brann.

Brann- og redningstjenesten er ikke nødt, men velger likevel å sjekke bygninger som Stiftsgården og Ringve museum hvert år. Museet er et kategori C-objekt, det vil si en viktig kulturhistorisk bygning hvor en brann vil kunne få store konsekvenser. Her er det lovpålagt med tilsyn hvert fjerde år.

I kategori A- og B-objekter er det lovpålagt med årlig tilsyn. Dette er bygninger hvor det ved brann er fare for tap av mange liv eller fare for store samfunnsmessige konsekvenser.

- Fire avvik ikke uvanlig

- I Trondheim er det et stort ønske om å bevare kulturhistorisk viktige bygninger og gamle trebygninger. Forebyggende tiltak kan være helt avgjørende når det begynner å brenne. Trøndelag Brann- og redningstjeneste har derfor valgt å ha ekstra fokus på disse bygningene. På Ringve var kombinasjonen av vanntåkeanlegget og innsatsen til brannvesenet nødvendig for at det gikk bra.

Tilsynsrapporten fra 2014, som adressa.no har fått tilgang til, viser fire avvik. Alle disse er ifølge Hermansen nå utbedret eller under utbedring.

- Vi opplever nesten aldri at vi ikke finner avvik ved tilsyn i særskilte brannobjekter. Vi ser på mange detaljer, som branncelleinndeling, tekniske anlegg og rutiner. Fire avvik er ikke uvanlig. Det som imidlertid skiller de ulike virksomhetene vi undersøker fra hverandre, er hvorvidt avvikene følges opp. Med Ringve opplever vi at de ordner opp i ting raskt.

Måtte bedre sikkerheten

Tidligere ble det avdekket at brannsikkerheten ved museet var mangelfull. Med bakgrunn i dette ble en brannteknisk rådgiver engasjert, og det ble i 2007 konkludert med at flere tiltak måtte gjennomføres, blant annet installasjon av automatisk vanntåkeanlegg.

Les mer om hvordan vanntåkeanlegget fungerer her

Siden den gang har tekniske og bygningsmessige tiltak blitt gjennomført, og brannsikkerhetsnivået er ifølge Hermansen hevet betraktelig.

- Vår oppfatning er at Ringve museum tar brannsikkerheten på alvor.

Tre av avvikene dreide seg om mangler på rømningsplan og rømningsforhold samt feil oppbevaring av propan (se faktabokser):

Det fjerde avviket dreier seg om at det ikke er «utarbeidet rutiner for å sikre at brannsikkerheten opprettholdes i perioder med unormal og varierende risiko». Dette innbefatter perioder hvor brannalarmanlegget eller vanntåkeanlegget er ute av drift.

- Ikke svikt i vanntåkeanlegget

Den automatiske brannalarmen på museet ble utløst klokken 10.34 mandag morgen, og to enheter fra fire brannstasjoner ble deretter sendt til stedet. Samtidig som politiet etterforsker brannen, jobber forebyggende avdeling med sin egen evaluering av hvordan brannen utviklet seg.

LES KOMMENTAR: Brannsår i hjertet av kulturbyen (krever innlogging)

- Foreløpig viser ikke våre undersøkelser at vanntåkeanlegget sviktet. Utover det vet vi ikke om det var noen unormal risiko da brannen brøt ut. Vi er ikke ferdig med våre undersøkelser, sier Hermansen.

Ivar Roger Hansen, direktør ved Ringve museum, er fornøyd med at TBRT kommer oftere enn de er pålagt.

- Vi prioriterer å følge opp påleggene vi får etter tilsyn av brannvesenet, slik at alt er i orden. Vi er glade for at brannvesenet er her hvert år, sånn at eventuelle avvik oppdages. Det er bra for sikkerheten på museet, sier Hansen.