1781 alvorlige avvik i eldreomsorgen:

- Jeg blir forbannet av å lese om alle avvikene

– Først ble jeg målløs over alle avvikene i eldreomsorgen, så ble jeg forbannet.

Aps ansvar: Frps Elin Marie Andressen mener Rita Ottervik og Ap i Trondheim må ta ansvaret for de mange alvorlige avvikene i eldreomsorgen de siste årene. 

Saken oppdateres.

Det sier Frps førstekandidat i Trondheim, Elin Marie Andreassen, etter Adresseavisens avsløringer om alvorlige avvik på byens sykehjem.

LES OGSÅ (PLUSS): Rapport fra innsiden – 1781 alvorlige hendelser

– Rita Ottervik og Ap har lenge vært klar over at bemanningen er for dårlig, men de har ikke gjort noe med det. Vi har gang på gang foreslått å øke grunnbemanningen, men har blitt nedstemt hver gang.

Frps Elin Marie Andreassen retter ansvaret for avvikene mot Arbeiderpartiet og det politiske flertallet i Trondheim. Hun mener byens politikere lenge har vært klar over at bemanningen har vært marginal uten at det har kommet mer penger for å øke antallet pleiere på jobb.

1781 avvik

Adresseavisen skrev lørdag om 1781 avvik som kommunens ansatte mener kan true liv og helse i eldreomsorgen. Avvikene har skjedd i løpet av vel to år. Ordfører Rita Ottervik sier til Adresseavisen at de mange avvikene er forferdelige og trist lesning, og at det nå skal blir flere ansatte på byens sykehjem.

LES OGSÅ (PLUSS): - Forferdelig trist og opprørende lesning

LES OGSÅ: Ap lover flere ansatte

Er blitt orientert

– Jeg blir lei meg og sint når jeg leser i avisa om mennesker som ikke får oksygen, som ikke får medisiner eller feil medisin eller som har det jævlig på andre måter. Vi har blitt orientert om avvik på sykehjem flere ganger, og vi har blitt orientert fra administrasjonen om marginal bemanning. Hvorfor har ikke Ottervik og Arbeiderpartiet gjort noe med dette? spør Frps listetopp i Trondheim.

–Er det ordføreren i Trondheim som har ansvaret for at en sykepleier deler ut feil medisin til en pasient på sykehjemmet?

–Det er ordføreren og flertallet i bystyret som har ansvaret for at bemanningen er marginal. Det har vi fått beskjed om i mange år. Det er når bemanningen er så lav at slike avvik oppstår, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Erna Solberg: Politikerne må ta mer ansvar for eldreomsorgen

For lite og for sent

Frp-politikeren er fornøyd med at Ap nå går til valg på løftet om å øke bemanningen på sykehjemmene, men mener 100 nye stillinger er for lite og for sent.

–Alle opplysningene som kommer ut fra eldreomsorgen i Trondheim viser at det må et skikkelig løft til. 100 stillinger er ikke nok til å bedre bemanningen gjennom et helt døgn på sykehjemmene. Det må være flere folk på jobb på kveld, natt og helg – og da snakker vi om mange flere enn 100. Det trengs en helt annen tilførsel av ressurser til eldreomsorgen enn vi har sett de siste 12 årene, sier Andreassen.

Nye prioriteringer

Frp mener det politiske flertallet i Trondheim er for lite villig til å slippe private aktører inn for å skape konkurranse og bedre kvalitet i omsorgen.

–Private må få slippe til. Samtidig må det tas et massivt løft for å tilføre sektoren mer penger. Ap sier de prioriterer eldre og skole, men i praksis smører de pengene tynt utover en rekke sektorer. Vi i Frp vil for eksempel ikke være med på å betale for kulturtilbud til voksne. De kan finansiere fritiden sin selv. Vi vil blant annet flytte penger fra kultursektoren og over til sykehjemmene, sier Elin Marie Andreassen.

Noe må gjøres

Høyres andrekandidat i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, sier at avvikene som Adresseavisen har avdekket viser at det er helt nødvendig å gjøre noe med kvalitetsproblemene i eldreomsorgen.

–Dette viser at vi trenger flere på jobb, grunnbemanningen må opp, sier Skjøtskift.

LES OGSÅ: - Rita har ansvaret for krisen

TA ADRESSAS VALGOMAT: Hvilket parti er du mest enige med i Trondheim?

På forsiden nå