I kveld klokka 19 braker det løs med den store ordførerduellen mellom Yngve Brox og Rita Ottervik i valgkampens første folkemøte i det nye Adressa-huset. Folkemøtet er et samarbeidsprosjekt mellom Adressa, NRK og Byavisa.

Du kan selv ta opp spørsmål du lurer på med politikerne via sosiale medier. Bruk hashtagen #trondheimsvalg på Facebook, Twitter eller Instagram, så kan du få svar.

Hvilket parti er du mest enig med i Trondheim?

Alle gruppelederne til partiene som i dag sitter i bystyret er invitert i debatten. Men aller størst spenning er det nok knyttet til selve ordførerduellen mellom Yngve og Rita. Anne Sophie Hunstad har i flere valgkamper assistert ordfører Rita Ottervik, som hennes rådgiver. Denne valgkampen er hun innleid på litt løsere basis. Her avslører hun forberedelsestriksene i forkant av store debatter.

- Må være ekkel

– Min jobb er å være djevelens advokat. Vi er gjerne flere som sammen stiller de ubehagelige spørsmålene. Man må gå hardt på, jeg har opplevd at hun blir skikkelig sint på meg. Det må være sånn. Vi skal klemme dem ut av komfortsonen. Man må gå inn å være litt ekkel. Og samtidig sørge for at de har alle fakta klare.

– Hva er det som trigger Rita Ottervik spesielt?

– Det er mange ting. Du må huske at kandidatene nå har et veldig høyt stressnivå. Og kommer det spørsmål som det kanskje ikke umiddelbart er gode svar på, kan hun bli hissig. Men det er et spill, det hele går fort over.

Rullekebab funker

Hunstad understreker at når debatten nærmer seg er jobben å sørge for at kandidaten er i godform.

- De skal være blide, engasjerte og begeistret og ha masse energi.

- Hvordan sørger du for det?

- Kaffe og vann. Rita og jeg har også flere ganger ladet opp med rullekebab. Perfekt opplading.

- Hvor viktig mener du personene er i en lokalvalgkamp?

- De blir viktigere og viktigere. Personfokuset øker og politikken kommer mer i bakgrunnen.

- Og hvordan vurderer du de to ordførerkandidatene, helt inhabilt?

- Rita er enormt dyktig, har god oversikt, og handlekraft. Yngve har jeg ikke noen tro på. Brox ligner litt på Arbeiderpartiet på -90-tallet. Da klaget vi veldig på alt og var fornærmet og glemt av alle. Det er en dårlig strategi. Og det passer meg utmerket at de kjører den, smiler Hunstad.

Hva skal til for å vinne valget

- Høydepunkt i valgkampen

Mari Holm Lønseth, tidligere Unge Høyre-leder i Sør-Trøndelag, er den som følger ordførerkandidat Yngve Brox tettest i forberedelsene til store debatter. I flere dager har de jobbet med retorikken, faktagrunnlag og hvilke saker som skal frontes.

- Dette er et høydepunkt i valgkampen i Trondheim og en debatt vi tar på største alvor. Derfor har vi blant annet jobbet hardt med å finslipe retorikken hans, finne fram til gode, relevante eksempler, hvordan han skal snakke på en måte som alle forstår og hvilke saker som er viktigst for oss å få fram, sier Holm Lønseth, som også er bystyrerepresentant for Høyre i Trondheim.

- Hva er hans styrker som debattant?

- Yngve er utrolig rolig, han bevarer fatningen. Han har stor faktakunnskap og er retorisk god. Rett før debatten er det også viktig å stresse ned og gå gjennom de viktigste sakene, som for oss vil være eldreomsorg, skole og trygg økonomisk styring. Nå er Yngve veldig skjerpet og han gleder seg. Men man er jo alltid litt spent før en slik viktig debatt. Den når ut til mange gjennom streaming og publikum i salen, og den vil garantert synes i sosiale medier.

- Offensiv Brox

- Hva er Otterviks styrker?

- Hun er den sittende ordføreren, og det er jo både en styrke og en svakhet. Hun må svare for hva Ap har gjort og ikke gjort. Men hun er jo også en god debattant, noe annet vil jo være rart å si. Vi tar motstanden på alvor, sier Holm Lønseth.

Politisk redaktør i Adresseavisen, Siri Wahl-Olsen, vil kommentere debatten fortløpende i livesendingen på adressa.no.

- Det er mye som står på spill for begge ordførerkandidatene i kveld. Adresseavisens sak om 1781 alvorlige avvik i eldreomsorgen vil også skape en ekstra spenning mellom de to – den skjerper frontene. Yngve Brox har alt å vinne, og han vil nok være godt forberedt. Vi vil nok få se en offensiv Brox i kveld, spår Wahl-Olsen.

Kampen om eldreomsorgen

Hun beskriver Rita Ottervik som «stort sett sindig» i debatter.

–Men hun kan også la seg tirre. Hun vil bli utfordret på eldreomsorg i kveld, og det blir spennende å se hvordan de to håndterer dette, sier Adresseavisens politiske redaktør.

Aps ansvar: Frps Elin Marie Andressen mener Rita Ottervik og Ap i Trondheim må ta ansvaret for de mange alvorlige avvikene i eldreomsorgen de siste årene. Foto: Scanpix, GORM K GAARE
- Rita har mye å svare for, mener Høyre-rådgiver, Mari Holm Lønseth. Foto: ???????, Adresseavisen
- Brox ligner litt på Ap på 90-tallet, mener Ap-rådgiver Anne Sophie Hunstad. Foto: foto Kristin Svorte