– Utvalgene vil sikre en fornyet, uavhengig og grundig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Konsesjonen til å bygge luftledningen Sima-Samnanger i Hardanger ble gitt 2. juli. Etter først å ha hevdet hardnakket at kraftutbyggingen var ferdig utredet og at det ikke pekte seg noen alternativer til høyspentmaster, snudde regjeringen i begynnelsen av august. Utvalgene som skal vurdere forskjellige sider av sjøkabelalternativet skal være ferdige innen 1. februar 2011.

Da skal regjeringen gjøre det statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har kalt en overordnet politisk vurdering, der alle sider av kraftsituasjonen blir tatt med: Kostnader, anleggstid, miljøinngrep og kraftbehov.

Utvalgene

Utvalg én skal utrede tekniske, økonomiske, miljømessige og andre relevante forhold knyttet til en sjøkabelløsning, og ledes av Fredrik Rüter, sjef for Grid Connections i Vattenfall Power Consultant. Det andre utvalget skal vurdere virkninger for kraftsystemet ved kabling og ledes av professor Göran Andersson, direktør for EEH-Power Systems Laboratory i Zürich.

Utvalg nummer tre skal utrede konsekvensene av at en eventuell sjøkabel vil ta lengre tid å strekke enn en luftledning, og ledes av professor Fredrik Baldursson ved School of Business, University of Reykjavik. Det fjerde utvalget skal utrede de samfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet og ledes av professor Arild Hervik ved avdeling for økonomi, informatikk og samfunnsfag ved Høyskolen i Molde.

Dialog

Regjeringen har fått kritikk for mangelfull dialog og lokal forankring, og inviterer i denne runden Hardangerrådet og andre berørte kommuner til dialog underveis i denne prosessen. Alle utvalgene skal ha egne kontaktmøter med de berørte kommunene. Kommunene inviteres også til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traseen.

– Departementet vil avholde høringsmøte for alle de involverte lokale og regionale instanser 10. februar 2011, sier olje- og energiministeren.

Ekspertise: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen henter ekspertise fra utlandet, når sjøkabel alternativet skal vurderes på nytt. Foto: SCANPIX