410 småtroll kom til verden på St. Olavs Hospital i Trondheim i juli i år. Det er ny rekord for akkurat denne måneden, og slår 2010 som hadde 408 julibarn.

- Dette er «all time high», sier klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, Runa Heimstad.

Les mer: Sommerbarna strømmer på (Pluss)

- Fint å føde rundt påsketider også

Hun forteller at trenden de siste årene viser at det hvert år kommer en fødselsbølge i løpet av sommermånedene juni, juli og august.

- Det går fint, men det er en utfordring med tanke på plass og at vi avvikler ferie av personalet. Det legges ned mye arbeid fra dem som jobber her, og alle gjør sitt ytterste for å gi god behandling og omsorg, sier Heimstad.

Fødselstallet ved St. Olavs Hospital har gradvis økt, og passerte i fjor for første gang over 4000 årlige barnefødsler.

- Vi er glad for at fødselstallet øker, men skulle ønske at det var mer jevnt fordelt utover året. Men det er ikke mye vi kan gjøre med det, annet enn å si at det er fint å føde rundt påsketider også. Og i november, da er det lavsesong hos oss, sier Heimstad.

Les også: 25 fødsler på ett døgn

Ingen rekorder i nabofylket

I Namsos ble det født 41 barn i juli. Fødselstallet hittil i år er på 247 barn. I Levanger ble det født 88 barn i juli, mens det til sammen er født 621 barn hittil i år.

- Det ble ingen rekorder i juli verken i Namsos eller i Levanger. Men hele året sett under ett, så er det mange barn som blir født i juli. På Levanger var det flere fødsler enn forventet terminer. Det er gledelig, sier konstituert klinikkleder Randi Brenne Dreier i Helse Nord-Trøndelag.

Les også: Barnehage stenger dørene

Fruktbarheten faller

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er fødselsoverskuddet (antall fødte minus antall døde) totalt sett gått ned i løpet av de siste 60 årene, men de siste snart 30 årene har det skjedd en økning igjen.

Men fruktbarheten per person fortsetter å falle Ifølge SSB. Nå får kvinner bare 1,76 barn i løpet av sin fruktbare alder mot 1,98 for fem år siden.

Gjennomsnittlig fødealder ved første barns fødsel i 2014 var 28,7 år for kvinner og 31,3 år for menn.

Slik ser fødselstallene ut ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: St. Olavs Hospital