Flere hundre mennesker tok lørdag turen til Kristiansten festning og Forsvarets dag.

For 12 år gamle Johannes Andreassen Tapio ble møtet med Forsvaret en tung opplevelse. Etter at innsatsstyrke Rype hadde tatt på ham fullt utstyr, stod han nærmest og svaiet på grunn av vekta.

- Det var veldig tungt! Men det er morsomt å få prøve så mye utstyr. Det er mye kult å se på her, og jeg fikk prøve å holde både gevær og granatkaster, sier 12-åringen til Adresseavisen mens han prøver å balansere de 28 kiloene med utstyr på kroppen.

Har blitt eksotisk

Men det var ikke bare våpen som vakte barn og voksenes oppmerksomhet på Festningen.

For mens kanonene ble fyrt av i salutt, ankom festningskommandant Morten Henriksen selv arrangementet fra luften, nærmere bestemt firt ned fra et Sea King redningshelikopter.

Les også: Få personer har flere timer i lufta med F16 enn Bjørge

- Det gikk jo bra dette. Det er ikke så ofte jeg ankommer på denne måten, sa en blid Henriksen mens besøkende strømmet til.

- Det er moro å se at så mange synes Forsvaret er spennende. Samtidig er det spesielt å se hvor eksotisk vi har blitt for de yngste. Man skal ikke så langt tilbake i tid før man finner generasjoner der nærmest alle ble kalt inn til førstegangstjeneste. Mens nå er vi nede i nesten en av seks, forklarer festningskommandanten.

Malt i krigens farger

To av dem som virkelig fikk oppleve Forsvaret på nært hold, var søsknene Andreas (10) og Kristine (9) Grøneng. Begge fikk de ansiktet grundig malt med krigsmaling.

Les også: Ikke få sjokk om det smeller

- Vi har også kjørt beltevogn. Det humpet og bråkte veldig, forteller Andreas ivrig, før Kristine skyter inn:

- Og så tok jeg den hinderløypen. Men den var egentlig ikke så vanskelig.

200 år gamle uniformer

Totalt 12 avdelinger fra Forsvaret var lørdag til stede på Festningen, sammen med flere frivillige lag. Blant dem var Håvard Bjørgum fra Nordenfjeldske Grenader Compagnie, som viste et historisk tilbakeblikk på Forsvaret.

- Vi er her med uniformer fra 1808, med trønderske farger, forteller Bjørgum.

I sommer var han blant dem som var med i gjenskapelsen av slaget ved Waterloo - også da med full trøndersk uniform.

- Men der var det godt over 100.000 publikummere, så det var litt mer folksomt enn her, sier Bjørgum.