Med smell og lysglimt slo kronprinsen og Sintefs konsernsjef Unni Steinmo over bryteren som markerte åpningen av laboratoriet.

Etter en kort omvisning, kronprinsens tale og selve åpningen, signerte Haakon og Mette-Marit plaketter som skal henges opp i laboratoriet.

Etter åpningen

Å åpne høyspenningslaboratorier i Trondheim er faktisk en tradisjon for kongehuset. Haakons bestefar Kong Olav åpnet høyspentlaboratoriet på Gløshaugen i 1959 sammen med daværende kronprins Harald. I 1986 var Harald tilbake sammen med kronprinsesse Sonja for å åpne det nye elektrolaboratoriet på Gløshaugen. I dag er det altså tredje generasjon med kronprins Haakon og Mette Marit som åpnet det store energilaboratoriet som Sintef har bygd i Blaklia.

Hengekøye på Skaugum?

Kronprinsparet skal besøke tre steder i kunnskaps-Trondheim i løpet av dagen. Etter åpningen av Sintefs energilaboratorium skal de kongelige møte studenter ved NTNU Senter for studentinnovasjon.

Dette er det første senteret i sitt slag i Norge. Studentene skal presentere fire bedrifter og fire produkter, blant annet en ny type hengekøye. Kanskje blir den å se på Skaugum, for paret vil få en slik i gave. Hengekøya er laget slik at man ligger på tvers, man kan sitte i den og være tørr for regn.

Siste post er en visitt i Kavliinstituttet hos nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser. Der blir det spennende å se hvor god venn de kongelige blir med hjerneforskernes berømte rotter.

Storinvestering

Energiaboratoriet som kronprinsparet åpnet i dag skal utvikle produkter til fremtidens elektrisitetsforsyning.  Energilaboratoriet koster 165 millioner og er den største lab-investeringen noensinne for forskningsstiftelsen. Strøm er det nok av, rett utenfor husveggen ligger Strinda trafostasjon, en sentral brikke i energiforsyningen i landet.  Sintef er ekstra stolt over å ha bygd verdens første store laboratorium etter passivhus standard.

Størrelse XXL

Sintef Energy Lab er et stor. Gulvarealet er 5400 kvadratmeter og huser syv forskjellige laboratorier, kontorer og møtelokaler. Mest ruvende er høyspenningshallen med en takhøyde på 20 meter. En impulsgenerator kan skape opptil 2,4 millioner volt spenning og forårsake at lyn gjennom luften inne i laboratoriet. Det nye høyspentlaboratoriet kan kjøre forsøk som ikke har vært mulig før.

NTNU-dekan Marit Reitan tar imot kronprinsparet. Foto: RUNE PETTER NESS
Unger fra Utleira barnehage var til stede for å ta imot kronprinsparet og Lottha Rudolfsen og Niklas Grenstad overrakte blomster. Kronprinsparet slo av en hyggelig prat med de to.
Kronprinsparet sammen med konstituert fylkesmann Brit Skjelbred og varaordfører Knut Fagerbakke. Foto: RUNE PETTER NESS
Lottha og Niklas fra Utleira barnehage tok i mot et solbrunt kronprinspar. Foto: RUNE PETTER NESS
Foto: RUNE PETTER NESS
Daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja åpnet elektrolaboratoriet på Gløshaugen i 1986.