Spørsmålet om homofili er det største stridsspørsmålet ved årets kirkevalg. Det engasjerer tydeligvis kirkemedlemmene, og alt tyder på at interessen for årets kirkevalg er langt høyere enn tidligere. Ved bispedømmevalget er det to lister å stemme på. Nominasjonskomiteen i Nidaros bispedømme har ett listeforslag. I tillegg stiller Åpen folkekirke liste.

450 har forhåndsstemt i Trondheim

I Trondheim har cirka 450 personer forhåndsstemt til nå, får adressa.no opplyst hos kirkevergen. Det er langt flere enn alle forhåndsstemmene ved sist kirkevalg for fire år siden. Folk forhåndsstemmer både hos Kirkelig fellesråds Servicekontor i Munkegata i Trondheim og i de lokale menighetene.

Sentralt i kirken og i Nidaros bispedømme er det ingen oversikt over forhåndsstemmer. Der blir forhåndsstemmene lagt sammen med stemmene på valgdagen før de blir talt opp.

Større interesse

Kirkeverge Kjell Inge Nordgård regner med at de mange forhåndsstemmene betyr at det er større interesse for valget enn det har vært ved tidligere valg.

- Men det kan jo selvsagt hende at folk forhåndsstemmer fordi de vil gjøre andre ting på valgdagen, sier han.

Nordgård tror likevel de mange forhåndsstemmene skyldes at det er to ulike lister som stiller til valg i Nidaros bispedømme. Der har nominasjonskomiteen i bispedømmet kommet med en liste. I tillegg stiller Åpen folkekirke liste til bispedømmevalget. Ifølge sin egen nettside vil de «gjøre synlig og konkret at Den norske kirke er en åpen kirke for alle som vil tilhøre den».

Ulikt syn på homofile i kirken

Det er særlig i synet på homofile Åpen folkekirke skiller seg fra de andre listene ved årets kirkevalg. Åpen folkekirke vil at likekjønnede par kan vies i kirken. De vil også ha en tilsettingspolitikk i kirken som reflekterer et mangfold når det gjelder seksuell orientering, alder, kjønn, funksjonsevne og etnisitet.

- Jeg tror folk har oppfattet at de to listene står for ulike verdivalg for kirken framover. Det er noe å velge mellom, sier kirkeverge Nordgård.

Ja eller nei til vielse av homofile

Det store stridsspørsmålet foran dette kirkevalget er spørsmålet om homofile skal kunne gifte seg i kirken.

- Er det bra for kirken at det er et tydelig konfliktspørsmål å ta stilling til ved valget?

- Det er i alle fall godt for engasjementet for kirkevalget. Det er bra at vi har profilsaker som skaper engasjement hos kirkemedlemmene. Så håper jeg at de som ikke får flertall, aksepterer det og blir værende i kirken og ikke melder seg ut, sier kirkevergen i Trondheim.

Kirkeverge Kjell Inge Nordgård Foto: Kjell A.Olsen