Fant personnummeret på kommunens nettsider

Da Helge Hongslo googlet seg selv fant han til sin forskrekkelse datterens personnummer og navn åpent tilgjengelig på kommunens nettsider.

Saken oppdateres.

- Jeg ble mildt sagt sjokkert. Det er ikke det at det er veldig alvorlig for henne nå, men det kan bli det. Man vet aldri hva folk finner på og jeg synes det er svært ekkelt at slikt ligger ute tilgjengelig for alle og enhver, forteller Helge Hongslo.Ved en tilfeldighet kom han over opplysningene om sin seks år gamle datter på internett.Én av mange- Midt blant søkeresultatene om meg selv på google dukket tittelen SFO-plass opp. Da jeg klikket meg inn kom jeg inn på en av Trondheim kommunes nettsider og der fant jeg mitt navn og datteren min sitt fulle personnummer, forteller han.Hongslo oppdaget at hun var bare en av veldig mange andre Trondheimsbeboere.- På siden kunne man bla seg igjennom blant annet personopplysninger om jobboppsigelser, leieavtaler og SFO-søknader. I likhet med min datter hadde mange av de andre også fullt personnummer som lå ute, sier han.

Oppsigelser og søknaderDa Adresseavisen tidligere denne uken gjør et kjapt søk på ordet oppsigelse får vi opp enormt mange treff. Selve dokumentet er umulig å komme inn på, men navnet og også personnummer på hvem som har sagt opp stillingen sin, hvem som er saksbehandler og når oppsigelsen er behandlet er informasjon vi finner.

Det er imidlertid kun de som sier opp jobben sin som er å finne, ikke de som er oppsagt.

Vi plukker ut en tilfeldig person blant de som nylig har sagt opp jobben sin i kommunen.- Jeg ser at du har sagt opp jobben din i kommunen?

Jasså, svarer Asbjørn Mellemsether og bekrefter at det stemmer. Når han får forklart at hans personnummer kan ha ligget ute på nettet over lengre tid sammen med navnet hans samt opplysning om at han har sagt opp jobben synes han ikke det er noe særlig.- Jeg liker dårlig at personnummeret mitt kan ha ligget tilgjengelig for hvem som helst. Det er mitt personlige nummer og jeg vil bestemme selv hvem som skal ha tilgang til dette, sier Mellemsether som slutter i jobben for å gå av med pensjon. Han synes ikke det er like alvorlig at informasjon om at han har sagt opp jobben ligger ute.

- Ikke sensitive opplysninger- Det er ikke direkte uvanlig eller direkte feil når slike opplysninger ligger tilgjengelig på nettet, forteller Hans Frederik Selvaag ved byarkivet i Trondheim kommune.Kommunen vet ikke hvor lenge personnumrene kan ha ligget ute.

Datatilsynet vet om mange stygge saker der personnummer er misbrukt, blant annet i forbindelse med identitets tyveri og der folk har brukt andres personnummer som legitimasjon.De reagerer på at SFO-søknader og svar har ligget tilgjengelig med personnummer.

- Selv om ikke selve dokumentene er tilgjengelig, må man vurdere dette dit hen at slike opplysninger som et barns navn og dets personnummer er undergitt en viss beskyttelse. Det står klart i personsopplysningsforskriften at på utsiden av en konvolutt skal man beskytte mottaker, forteller seniorrådgiver i Datatilsynet, Gunnel Helmers.Vil finnes uteEtter lengre planlegging endret imidlertid kommunen sin praksis og fjernet alle personnumrene fra kommunens sider på tirsdag denne uken. Kommunen vedgår at det er uheldig at opplysningene ligger ute, særlig fordi folk reagerer på det.Men selv om personnumrene heretter vil bli sladdet og ikke mulig å finne på kommunens sine sider, vil det likevel være synlig når en googler navnet.- Google vil finne deg når man har en kommunal søknad inne til behandling. Vi har ingen mulighet til å påvirke det google tar av kommunale søknader fra oss, bare de som er unntatt offentlighet. Opplysningene vil dermed ligge ute helt åpnet for alle, inntil Google oppdaterer sidene sine, forteller Selvaag.

 
 
På forsiden nå