- På min tid var det ikke snakk om å arrangere pride i Trondheim, sier Øie, som har reist til Trondheim for å være en del av homofestivalens program.

- Da jeg satt i styret i LLH, var det ingen som ville skrive under på brev. Det var stor angst for å være åpen homo. Vi hadde en sekretær som skrev under alt. Den gang levde jeg selv i skapet, forklarer Øie.

Den tidligere politikeren vokste opp i Trondheim, men kom ikke ut av skapet før han flyttet til Oslo på tidlig åttitallet.

- Da jeg var ung hadde jeg mine ensomme tider som homo, med håpløse forelskelser. Noen ganger kunne jeg føle at jeg var den eneste homoen i verden. Jeg tenkte at jeg kom til å leve alene hele livet mitt. Da broren min giftet seg, synes jeg det var forferdelig fordi jeg trodde at jeg aldri skulle få oppleve det, forteller han.

Les også: - Homofobi er fortsatt et stort problem i idretten

Les også: Amerikansk speiderbevegelse opphevet homoforbud

Nachspiel på Lade

Til tross for at han i Trondheim levde i skapet, har han mange gode minner fra det lukkede homomiljøet fra hans ungdomstid.

- Det var en annerledes tid å være homse i, og det var langt færre i homomiljøet da. Vi hadde blant annet et lokale på Lade, hvor vi brukte å ha nachspiel. Vi hadde ikke internett på den tiden, og på de nachspielene kunne vi møte andre homser, sier Øie.

Les også: NFF får krass kritikk for å «rakke ned» på homosak

Les også: KrF-leder Knut Arild Hareide er blitt homofavoritt

Trenger fellesskapet

Selv om det har blitt mer åpenhet rundt homofili, tror han at det fremdeles finnes steder og miljøer hvor det er vanskelig å være homo.

- Det er lettere å være homo i storbyer, men noen steder kan det fremdeles være tabu å være homo. Noen personer vokser opp i samfunn i dag hvor det å være hetero er det eneste riktige, sier han.

Øie mener at arrangement som Trondheim Pride er viktig for homomiljøet i byen.

- De som ikke lever helt mainstream trenger et sted hvor de kan føle samhold og et fellesskap i noen dager, forteller han.

Trondheim Pride varer fra 6. september til 13. september, hvor det skal være ulike aktiviteter. Bokbadet til Øie på Antikvariatet var en av festivalens første arrangement, men Øie understreker at hans nye bok ikke er en homoroman.

Les også: Feirer skeive dager

Les også: - Greit å være homo i Trondheim

Debatt og fest

Festivalen har et program som er preget av alt fra debatter til storslåtte fester og homoparade lørdag.

- Erfaringer tilsier at det vil være mange folk med i paraden. Det er sterke indignasjoner på at det blir rekordmange under årets parade. Festene og paraden er mest populære, men vi håper at folk også tar seg tid til å komme på debattene vi arrangerer, sier Eivind Rindal, medlem av Trondheim Prides komité.

Årets tema for festivalen er identitet, noe Rindal beskriver som et stort begrep.

- Vi har valgt ut noen punkt i temaet identitet. For eksempel biseksualitet og hvordan det er å være skeiv i arbeidslivet. Det er viktig å ta diskusjonen knyttet til skeiv identitet, sier han.

Han er svært optimistisk til årets pride, og håper at mange blir med på festen. Samtidig påpeker han at festivalen er viktig for det skeive miljøet i Trondheim.

- Den bidrar til å skape rammer for det skeive miljøet som vi til ellers ikke har. I en liten by som Trondheim er det er viktig å være synlig, og under pride viser vi mangfold, forteller Rindal.

Viktig festival: - Den bidrar til å skape rammer for det skeive miljøet som vi til ellers ikke har. I en liten by som Trondheim er det er viktig å være synlig, og under pride viser vi mangfold, sier Eivind Rindal i Trondheim Pride. Foto: Kristian Helgesen