Dette er før fintellingen av stemmene, men gir likevel Ap overraskende stor oppslutning. Forhåndsstemmene skiller seg også en del fra de ordinære stemmene, som etter hvert vil tikke inn.

INTERAKTIVT KART: Se valgresultatet for din kommune i kommunestyrevalget

INTERAKTIVT KART: Se valgresultatet for ditt fylke i fylkestingsvalget

INTERAKTIVT KART: Se valgresultatet for din valgkrets i Trondheim og resten av Midt-Norge

De samme tallene viser at Høyre er under 20 prosent, med 19 prosent av forhåndsstemmene. Miljøpartiet har fått hele 9 prosent, Frp 7, SV 6, Venstre 5, Pensjonsistpartiet 4, KrF 3, Rødt 3 og Sp 2.

Dette er altså forhåndsstemmer i Trondheim, og ikke de som har valgt søndag og mandag.

Slik dekker vi valget på adressa.no

Nervøs

Ordfører Rita Ottervik gikk rundt på Aps valgvake allerede fra 19-tida mandag kveld. Om hun var spent, skjulte hun det godt bak et bredt smil. Hun hadde til og med tid til å mimre litt da Adresseavisen lurte på om det var første gang partiet hadde valgvake på Royal Garden. De siste årene har partiet vært på Folkets Hus, men altså ikke i år.

- Jeg tror ikke vi har vært på Royal Garden før. Men jeg husker godt det året vi var på melkekartongen på Heimdal. Det var begredelig, det var nok på den tida Marvin var på høyden, smiler Ottervik – vel vitende om at hun ligger godt an til å få velgernes tillit for fjerde gang.

- Jeg er fortsatt rolig. Men jeg er likevel kjempespent. Spørsmålet er hvor mange det er som går og stemmer.

- Angrer du på at dere offentliggjorde avvikene i eldreomsorgen, som ble en del av Adresseavisens valgkampdekning?

- Vi skal være modige og fortelle innbyggerne hvordan det står til i eldreomsorgen. Vi skal ikke holde noe hemmelig, og vi står oss på å være åpne, sier Rita Ottervik.

Spent ektemann

Ap-folket tror ikke nødvendigvis valgresultatet blir like bra som for fire år siden. Da fikk partiet 39,5 prosent av stemmene. Otterviks ektemann, Tore Nordseth, var blant de mest spente.

- Jeg har aldri vært så nervøs som jeg er i kveld. Vi er på en nedadgående trend, og jeg har brukt å være langt roligere foran tidligere valg. Jeg håper vi holder stand, men jeg frykter vi kommer til å gå ned.

LES OGSÅ: - Rita blir ordfører hvis hun vil

- Hva med Rita, er hun like nervøs?

- Ja, hun er svært spent. Nå lar jeg henne være i fred med medarbeiderne sine. Selv skal jeg følge med hvordan det går med de andre kommunene, som tidligere i dag serverte kona fårikål.

- Vi pratet litt sammen i ettermiddag. Hun er litt bekymret for om hun har den samme tilliten fortsatt.

Nordseth tipper at Ap havner et sted mellom 36 og 40 prosent.

Rita med sekken

Femtekandidat til stortingslista Audun Otterstad sier at de frivillige holdt på til halv åtte mandag morgen.

- Vi hang opp dørhengere på Lade, Byåsen og Tiller. Nå kribler det i kroppen av spenning, sier han.

Han mener Aps suksess handler om å mobilisere mange folk.

- Og da er vi heldige som har Rita. Hun er bare helt vanlig, så folkelig. Kommer der med VM på ski-sekken sin og deltar på stands og hjemmebesøk. Hun er ikke en person høyt der oppe, hun er sammen med folkene sine, sier han.