- Det vi ikke klarer å bli enige om innen utgangen av torsdag, blir vi ikke enig om, sier Rita Ottervik der hun sitter i lenestolen på ordførerkontoret.

Det er dagen derpå for den ubestridte sjefen over Trondheim. Hun har cruiset inn til sin fjerde periode, og står sterkere enn på lenge. Arbeiderpartiet fikk 41,5 prosent av stemmene, og gikk opp 1,9 prosentpoeng fra sist valg.

Forhandler i kveld

Hun og Ap sitter med nesten all makt, og trenger i realiteten ikke en bred koalisjon for å stake ut kursen de neste fire årene. Men som hun har sagt tidligere, og gjentar nå, skal Ap snakke med alle unntatt Høyre og Frp. Sonderingene er godt i gang, og de reelle forhandlingene om den politiske veien videre i Trondheim starter i Granåsen tirsdag.

- Vi er i en situasjon der Ap, SV og Rødt har et flertall. Ap og De Grønne også, og flere konstellasjoner. Vi sier som før valget at vi vil snakke med alle, men det er ikke sikkert alle vil snakke med oss. Vi får se etter runden hva som skjer, sier hun.

- Hvordan ser du for deg Formannskapet når setene skal fordeles på så mange partier?

- Jeg har noen tanker rundt det, men det skal vi presentere om et par dager.

Spørsmålstegn rundt Opoku

- Det er jo bare 48 timer til, betyr det at mye allerede er klart?

- Ved siste valg presenterte vi Lerkendal-erklæringen klokka 15 onsdag. Vi vet jo ikke hvor fort det går, men vi er alle innstilt på å jobbe intensivt, og alle har fått beskjed om å møte godt forberedt. Det vi ikke klarer å bli enige om innen utgangen av torsdag, blir vi ikke enig om, sier hun.

- Får du en kvinnelig varaordfører i Hilde Opoku?

- Det vet jeg ikke. Vi har ikke forhandlet verv eller politikk. Kun sondert hvem som er interessert i å snakke med oss, og hvem som vil være med på de reelle forhandlingene. Den runden er vi ikke ferdig med ennå. Når den er ferdig må de ulike partiene gjøre opp sin mening, og så får vi se hvem som blir med.

- Ønsker du deg Opoku som vararordfører?

- Det har jeg ikke tenkt å svare på.

- Hva er sjansen for at Venstre blir med. SV er jo skeptisk?

- Det skal jeg ikke ha noen oppfatning om.

Holder avtalen

- Vil veiplanene bli endret hvis De Grønne kommer inn?

- Nei. Vi har en avtale med åtte partier i Bystyret om Miljøpakken, og der ligger veiutbyggingen som er vedtatt i Trondheim inn. Den vil vi ikke gå vekk fra. Miljøpakkens samarbeid vil gå sin gang, og vi vil holde ord, sier hun.

- Er det større utfordringer med det De Grønne har gått til valg på enn andre partier?

- Vi er åpne for alle, vi, så får forhandlingene vise hva som skjer.

Klokka 05.30 tirsdag morgen var det nok. Da hadde hun sovet én time, og fikk ikke sove mer. Det ble bare snuing i senga, tenking på tall og veien videre etter en kveld med høyt adrenalin.

- Hva tenker en ordfører etter en slik suksess?

- I går kveld var jeg litt rystet, men ydmyk. Jeg var satt ut en periode, og kjente fryktelig på gleden i morges da jeg kom til Rådhuset. Da var det slik YESSS, nå skal det jobbes, og det og det skal gjøres. Den oversvømmende gleden kom nok først i dag tidlig, sier hun.

- Er du redd suksessen kan bli for stor?

- Vi kjenner på en så dyp ydmykhet for at folk har tillit til den jobben vi skal gjøre, at vi kommer til å ta fryktelig på alvor det velgerne vil vi skal gjøre. Fest og feiring, ja, og vi er fryktelig glade, men jeg tror med et slikt resultat på det fjerde valget vi går til, gjør at vi tar det ansvaret vi har fått på alvor.

Ingen plan B

- Hvilke tre oppfordringer fra velgerne vil du trekke frem?

- De har vært veldig tydelig på at det må ansettes flere sykepleiere og helsefagarbeidere i eldreomsorgen, de har også vært tydelig på at det må flere lærere inn i skolen, og at helsesøsterkontoret skal være åpent for elever i ungdomskolen og den videregående skolen.

- Er dette din siste periode som ordfører?

- Jeg lever ut fra det perspektivet at jeg planlegger for evigheten, og jobber som om det er min siste dag. I det hodet mitt starter å tenke på noe annet, mister jeg energien og gjennomføringskraften. Det har jeg ikke tenkt å gjøre. Jeg gleder med til å forhandle bymiljø, Miljøpakken 3, eldreplan, VM-søknaden og masse mer. Jeg har ikke tenkt på noen plan B.

- Så Rita Ottervik sier nå…

- At jeg skal gjøre det jeg er blitt bedt om å gjøre.