- Jeg klarte ikke bare å sitte og se på, på rett og slett, sier 32-åringen fra Trondheim.

- Det ble for mye på tv og i media. Jeg følte veldig behov for å dra og gjøre noe, sier Maria Hageskal Lund.

Anestesisykepleieren ved St. Olavs hospital har byttet vaktene sine på jobb for å kunne reise sørover som frivillig. Sammen med venninnen Aslaug Skarsaune Svenning fra Hommelvik drar hun ned onsdag og blir til mandag. For Hageskal Lund var det viktig at engasjementet hennes ikke stoppet ved å gi bort klær og utstyr.

- Jeg ble så akutt lei av å ha nok med meg selv der jeg satt i sofaen og bladde gjennom den ene nyhetssaken etter den andre om flyktningekatastrofen, sier hun.

Les også (Pluss): Adresseavisen fulgte Nour (2) og familien på jakt etter frihet

Babyutstyr og pledd

Med seg skal de ha fire store kofferter pakket med pledd, leker og klær. Etter at de annonserte reisen på sine Facebook-sider for to dager siden, har de også fått inn 10. 000 kroner fra venner og kjente.

- Vi tar med alt vi kan og pakker nesten ingenting til oss selv. Nå har jeg akkurat fått inn et telt og soveposer, og to vognbager til baby. Folk er veldig generøse med å gi bort ting, sier Lund, som selv har en femten måneder gammel sønn.

I Chios skal de samarbeide med den frivillige organisasjonen Lathra. Frivillige der er allerede i full gang med å dele ut vann, klær og utstyr til flyktningene.

- Det er ikke den samme flyktningestrømmen som på Lesvos, men det er cirka 400 flyktninger til enhver tid i en park. Der bor de i flere dager før de får registrert seg og kan reise til fastlandet med ferge.

Les også: Frykter at 26 flyktninger har omkommet utenfor Lesvos

Over 5000 på Facebook

Begge er aktive i gruppen «Refugees welcome to Norway - Sør-Trøndelag», som søndag hadde 5057 medlemmer. Skarsaune Svenning opprettet nylig en egen undergruppe for Malvik, som ble omtalt av Malvikbladet i går. Også Melhus har opprettet en egen gruppe.

- Det har vært veldig bra engasjement i Malvik. Vi er en kjernegruppe som har hatt to møter i løpet av fjorten dager. I første omgang planlegger vi en internasjonal fest for innbyggerne i Malvik, før vi senere skal se hva vi kan gjøre med den sosiale integreringen i Malvik, sier Svenning Skarsaune.

- Hvorfor ønsker du å dra til Chios nå?

- Det er for å være medmenneske, for å hjelpe til der det trengs. Jeg tenker at alle kan bidra med noe, og vi er så heldig at vi har anledning til å dra. Men å dra er ikke det beste vi kan gjøre, det viktigste er å inkludere de som kommer til å Norge og la de få lov til å bidra, sier Svenning.

Kommentar (Pluss): «E solidaritet et land?»

Les også: Slik kan du som turist bidra til Hellas

Frivillige strømmer til

Kommunikasjonsrådgiver Marius Sunde Tvinnereim i Sør-Trøndelag og Trondheim Røde Kors forteller om stor pågang den siste tiden.

- I løpet av de siste to ukene har vi fått over 250 flere frivillige i Trondheim. Folk har meldt interesse for flyktningsituasjonen spesielt. Vi har utvidet kursplanene våre til å inkludere flere kurs som for eksempel flyktningguide, norsktrening og aktiviteter på asylmottak.

Røde Kors Trondheim har laget en oversikt med tips til hvordan folk i byen kan hjelpe flyktninger. Den finner du her.