13. september rykket Mob-båten (mann over bord) til brannvesenet ut til Øya i Trondheim hvor to kvinnelige kajakkpadlere hadde fått problemer. De sto på pilarene under brua ved Øya stadion etter å ha vært i vannet.

Sliter med lavt vann

Det var lavt vann i elva under redningsaksjonen, og redningsbåten fikk en skade på vannjetsystemet ifølge nestleder Ole Anders Holmvaag ved beredskapsavdelingen til Trøndelag brann- og redningstjeneste. Kvinnene ble reddet ved at de fikk klatre opp en brannstige som var festet til dykkebilen.

- Vi har hatt lignende hendelser tidligere. Nidelva er innimellom veldig lav, og det er vanskeligere enn man skulle tro å manøvrere båt med vannjet oppover elva. Det er forskjell på høyvann og lavvann, og det er en del sterke strømninger i vannet, sier han.

Sendt til Finland

Holmvaag forteller at de er i ferd med å investere i en ny mindre redningsbåt som går raskere og som kan være mer egnet til redningsoppdrag i Nidelva.

- Det kan ha vært stein eller andre gjenstander som har kommet inn i vannjetsystemet på den nåværende båten. Vannjetsystemet er nå sendt til Finland. Det er ikke så enkelt å få tak i deler til denne båten, forklarer Holmvaag.

Det vil også bli gjort andre vedlikeholdsoppgaver på båten i forbindelse med verkstedoppholdet. Utenom badesesongen forsøker TBRT å ha båten inn til årlig servicesjekk.

Men beredskapen til brannvesenet er ikke svekket av den grunn ifølge Holmvaag. De har nemlig leid en lignende båt av Falck Nutec som ligger i beredskap helt til «Rescue Trondheim» er ferdig på verksted. Det kan ta flere uker før den er tilbake i drift.

Ønsker raskere båt

Leder av beredskapsavdelingen, Ole Ludvigsen, mener også det er på tide at mob-båten må skiftes ut på grunn av alder.

- Siden vi fikk tak i nåværende mob-båt, så har vi også fått ansvar for Leksvik og Rissa. Det er årsaken til at vi ønsker en raskere båt. Årsaken til at vi skal skifte den ut handler om alder og vedlikeholdsbehov som øker med alderen, sier Ludvigsen.

Holmvaag mener skipperne fortjener skryt for å håndtere de mange oppdragene som brannvesenet har i elva.

- Det er en krevende jobb, men vi har flinke skippere, sier han.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Vannjetsystemet ble sendt til Finland for reparasjon, og det vil også bli gjennomført noen andre små vedlikeholdsoppdrag. Foto: Glen Musk
Trøndelag-brann og redningstjeneste har leid en lignende redningsbåt av Falck Nutec og beredskapen er like god som vanlig sier TBRT. Foto: Glen Musk