Det er med andre ord god grunn til å holde seg våken eller stå opp tidlig dersom man vil få med seg denne himmelbegivenheten.

Dersom værgudene er nådige, vil man natt til mandag 28. september kunne se en total måneformørkelse. Det betyr at fullmånen kommer inn i skyggen fra jorda som står midt mellom sola og månen. Hvis det er klarvær vil dette fenomenet være synlig i hele Norge.

Nestleder Terje Bjerkgård i Trondheim astronomiske forening (TAF) synes alltid det er artig med måneformørkelse. Han har ingen kvaler med å holde seg våken.

- Jeg skal ut og fotografere dersom det blir klarvær. Jeg har ikke turt å se på værmeldingen ennå, sier han.

- Må ofre søvn

Denne måneformørkelsen vil være ekstra spesiell, fordi den inntreffer mens det er supermåne. Det vil si at månen er på sitt nærmeste punkt til jorda i løpet av sin elliptiske bane. Dette skjer klokka 02.00.

Selve formørkelsen begynner klokka 03.07 natt til mandag, og månen er totalformørket i tidsrommet mellom klokka 04.11 og 05.24. Utover morgenen vil du kunne se månen gli ut av skyggen. Den delvise fasen avsluttes klokka 06.27. Dataene er hentet fra Himmelkalenderen.com.

Selv om tidspunktet er langt fra optimal, og i tillegg natt til mandag, så mener Bjerkgård at dette er noe som alle bør vurdere å få med seg.

- Jeg er villig til å ofre litt søvn. Månen vil være ekstra stor denne gangen, og det blir jo spennende å se hvor blodrød den blir, sier han.

Bruk vanlig kikkert

Bjerkgårds beste tips er å observere månen gjennom en vanlig jaktkikkert. Da får man en fin tredimensjonal effekt og kan se de største kraterne.

Mot slutten av den delvise fasen på morgenen vil månen være like over horisonten i vest. I Trondheim vil månen gå og legge seg klokka 07.31.

Astronom Jan-Erik Ovaldsen ved Universitetet i Oslo mener en lav måne gir glimrende fotomuligheter fordi man kan ha et objekt foran månen. Et kamera med teleobjektiv og stødig stativ kan gi deg et godt blinkskudd med en bygning, tre eller fjell i forgrunnen, og en stor måne i bakgrunnen. Bruk gjerne fjernutløser eller selvutløser for å unngå rystelser.

- En total måneformørkelse opptrer forholdsvis sjeldent. Det inntreffer rundt 70 slike per hundreår, men langt fra alle er synlige fra Norge. Det fine med totale formørkelser er at de er så enkle å observere. Selv uten kikkert kan man ikke unngå å se at deler av månen er borte under den delvise fasen, og at hele månen er mørk rødbrun under den totale fasen, sier han.

Kan bli grå eller rød

Grunnen til at månen vil oppleves rød skyldes at sollyset passerer gjennom jordatmosfæren før det treffer månen. Mengden støv i atmosfæren og skyene langs jordranden vil spille inn.

- Den kan være alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. Vi vet ikke akkurat hvilken fargetone den vil få denne gangen, sier Ovaldsen.

- De som ikke vil være oppe hele natta kan stå opp i 05-tida. Da er det enda 25 minutter igjen av den totale fasen. Men da må værutsiktene være gode utpå morgenen, og man må ha fri horisont mot vest der månen befinner seg i sluttfasen, forklarer Ovaldsen.

Dessverre er ikke langtidsvarselet for Trondheim lystig lesing for verken astronomer eller fotografer. Men er man virkelig heldig, får man klarvær og kanskje også nordlysaktivitet.

- Under den totale fasen vil ikke månen lyse, og da kan det være mulig å fange en mørk, rødbrun måne sammen med nordlys, forutsatt at det er nordlys på det tidspunktet og på det stedet man befinner seg, råder astronomen.

Planetshow

Og som om det ikke var nok med måneformørkelse og supermåne, så er det også tre andre himmellegemer som vil delta på festen.

- Venus, Jupiter og Mars vil dukke opp i øst, og de kan sees med det blotte øyet, forteller Ovalsen.

Terje Bjerkgård i TAF opplyser at også Merkur vil dukke opp rundt 9. oktober.

- Fire planeter og en liten nymåne samtidig på himmelen. Det er ikke så ofte man får sett fem av solsystemets himmellegemer. Det er ganske artig, sier han.

Forrige gang vi hadde en total måneformørkelse i Norge var 10. desember i 2011. Neste gang blir 31. januar i 2018. Da er det kun Nord-Norge som får med seg den totale fasen. Neste supermåneformørkelse vil finne sted i oktober i 2033, men vil ikke være mulig å se fra Norge. Det er derfor all grunn til å forsake litt nattesøvn.

Har du planer om å ta bilde/video av supermåneformørkelsen? Send til webred@adresseavisen.no.

Nestleder Terje Bjerkgård i Trondheim astronomiske forening (TAF) ofrer lett nattesøvnen natt til mandag for å ta et blinkskudd av den totale måneformørkelsen. Foto: Agnethe Weisser
Total måneformørkelse betyr at fullmånen kommer inn i skyggen fra jorda som står midt mellom sola og månen. Foto: NTB SCANPIX
Dette bildet er tatt i Pakistan da det var en supermåne som var synlig i 2014. Foto: K.M. Chaudary, Ap
Astronom Jan-Erik Ovaldsen ved Universitetet i Oslo mener en lav måne gir glimrende fotomuligheter fordi man kan ha et objekt foran månen. Dette bildet er fra Hviterussland. Foto: NTB SCANPIX, Ap