De aller fleste er studenter med tilknytning til NTNU og HiST. To av dem har vært innlagt ved St. Olavs Hospital.

- Ytterligere fire tilfeller blir nå undersøkt som mulige kusmatilfeller. Dette er personer som ikke har tilknytning til studentmiljøene, sier Sagvik.

Kusma var en nokså vanlig barnesykdom i Norge inntil en vaksine mot sykdommen kom inn i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 1983.

Tilbyr vaksine

- I samråd med Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet jobber vi nå med å spore opp nærkontakter. Dette for å gi informasjon om sykdommen og gi tilbud om vaksine til de som ikke har hatt sykdommen tidligere sier Sagvik. Det er en økende forekomst av kusma i Norge, og fastleger, legevaktleger og leger ved St. Olavs Hospital er bedt om å være ekstra årvåkne i tiden fremover på pasienter med symptomer som kan være kusma.

- Kusma smitter ved nærkontakt, det er snakk om dråpesmitte gjennom nys, og for eksempel ved at man drikker av samme glass, sier Sagvik som understreker at det ikke er en spesielt alvorlig sykdom, men det kan føre til komplikasjoner som testikkelbetennelse hos menn.

- I verste fall kan dette føre til nedsatt fertilitet, derfor ønsker vi å tilby vaksine til de som kan være smttet for å hindre sykdommen i å utvikle seg.

Kun smertelindring

- Hva slags behandling gir dere til de som har fått sykdommen?

- Det er snakk om smertelindring, ellers ingen direkte behandling. Dette er en virusinfeksjon, og det tar fra sju til ti dager å bli frisk, men vi anbefaler en ukes isolasjon fra sykdomsutbrudd for å hindre smittespredning.

Sagvik ber nærkontakter som ikke har hatt kusma om å ta kontakt med Vaksinasjon og smittevernkontoret i Trondheim kommune, for vaksinering. Vaksinen er gratis for de som har behov for vaksine.