Skyter dårlig for bedre politilønn

15 av 18 betjenter i utrykningsenheten i politiet strøk på onsdagens skyteprøve. Politimesteren kaller det labre resultatet en uakseptabel markering i lønnskampen.

Saken oppdateres.

Skyteprøven var en del av et spesialkurs der 16 sørtrønderske og to nordtrønderske betjenter deltok. Begge nordtrønderne besto prøven, men 15 av de sørtrønderske betjentene strøk.

Politibetjentene som stilte til skyteprøven er med i utrykningsenheten, og skal være politiets best kvalifiserte til å utføre skarpe oppdrag.

Tar sterk avstand

Politimester Nils Kristian Moe nøler ikke med å ta sterk avstand fra den dårlige skytingen. Han mener det dreier seg om en markering i politibetjentenes kamp for bedre lønn og arbeidsvilkår.

– Dette dreier seg om erfarne tjenestemenn som i flere år på rad har bestått prøven. Etter min vurdering er det ingen grunn til at de skulle ha problemer med den nå. En slik dfus aksjonsform for bedre lønn, er fullstendig uakseptabel, sier Moe.

– Hvilke konsekvenser får det for tjenestemennene at de strøk?

– Den umiddelbare vurderingen er at de fortsatt vil kunne benyttes til skarpe oppdrag. De har de godkjenningene de trenger, sier politimesteren.

- Gir blaffen

Han understreker at han har full forståelse for at tjenestemennene jobber for bedre lønn. Men han mener Politiets Fellesforbund har et ansvar for å sørge for at medlemmene opprettholder fredsplikten.

– Folk er forbanna på lønnsnivået og velger å gi blaffen. Den dårlige skytingen er ikke noen form for aksjon, men en reaksjon fra den enkelte tjenestemann. Politifolk reagerer på arbeidsgiverens langvarige neglisjering av lønns- og arbeidsvilkår. Og jeg har stor forståelse for at de reagerer. Vi har slitt med lønnssituasjonen lenge, sier lokallagsleder Bjørn Enge i Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag. Han understreker at arbeidstakerorganisasjonen ikke står bak den dårlige skytingen.

Ikke unikt

– Forbundet har ikke hatt noe med dette å gjøre. Men jeg konstaterer at det er uro om lønn og risiko, sier Bjørn Enge.

Han opplyser at han har hatt flere medlemmer av spesialenheten på tråden etter de labre resultatene på skyteprøven, og at det er på bakgrunn av disse samtalene han uttaler seg.

Noe tilsvarende skjedde i Rogaland i september Samtlige politibetjenter som var oppe til skyteprøve strøk. Også der nektet fagforeningen for å ha noe å gjøre med dårlig skyting.

 
 
 
På forsiden nå