- Mahmed drept fordi han var mørkhudet

Politiet mener småbarnsfaren Mahmed Jamal Shirwac (46) ble skutt med minst fem skudd fordi han var mørkhudet.

Saken oppdateres.

– Han var på feil sted til feil tid, sier politiadvokat Heidi Melø.

LES OGSÅ: - Mer oppmerksom på rasismedrap

For første gang velger politiet nå å uttale seg om hva de mener var motivet bak drapet i Ringvålveien på Heimdal. Ugjerningen, som har vært beskrevet som en ren likvidering, skal ha vært rasistisk motivert.

– Vi har ingen opplysninger som tilsier at avdøde og siktede hadde kjennskap til hverandre forut for denne kvelden. Politiets oppfatning er at drapet var rasistisk motivert og at avdøde var et tilfeldig offer som var på feil sted til feil tid, sier politiadvokat Heidi Melø ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Dersom det viser seg at rasismepåstanden stemmer, kan dette være et straffskjerpende moment når rettssaken kommer opp i april. Melø sier hun ikke kan utdype hvorfor politiet mener motivet var rasistisk.

– Vi har drapsvåpenet

Den siktede 26-åringen fremstilles i dag for forlenget varetektsfengsling i Trondheim tingrett. Politiet har karakterisert drapet som særdeles brutalt. Shirwacs pårørende har lenge fryktet at 46-åringen ble utsatt for rasismedrap. I går ble både enken og 46-åringens tidligere kone informert om politiets teori.

– Det var som vi fryktet. Det er veldig vanskelig for oss å høre dette. Datteren min savner faren sin og spør hele tiden hvorfor han ble drept, sier Shirwacs tidligere kone, Areta Ugas, som har ett barn med ham.

Den norsk-somaliske seksbarnsfaren ble skutt flere ganger i kroppen. Etter det Adresseavisen erfarer ble han også rammet av nakkeskudd fra drapsmannen, som skal ha sittet i bilens baksete. Vitner som hørte skytingen har opplyst at fem-seks skudd ble avfyrt i rask rekkefølge, etterfulgt av minst ett skudd.

Politiet har tidligere ikke villet si om de har funnet drapsvåpenet, men bekrefter nå at de har det angivelige våpenet.

– Vi er i besittelse av det vi mener er drapsvåpenet, sier Melø.

Politiadvokaten bekrefter at dette dreier seg om en pistol. Hun ønsker ikke å kommentere merke og kaliber, men etter det Adresseavisen erfarer skal våpenammunisjonen som ble brukt være ni millimeter. Våpentypen skal være en pistol av merket Glock. En slik pistol, tilhørende siktede, skal være tatt under ransaking i siktedes barndomshjem i Oppdal.– Gjort viktige funn

Adresseavisen har tidligere skrevet at den drapssiktede 26-åringen har deltatt i flere nettdebatter der han tilkjennegir innvandringsfiendtlige holdninger. Politiet opplyser at det er beslaglagt flere datamaskiner i forbindelse med drapsetterforskningen. Etterforskerne er i gang med å analysere materialet, men det gjenstår fortsatt en del arbeid.

– Funnene vi har gjort har vært av betydning for etterforskningen, uten at vi vil kommentere dette i detalj, sier Melø.

Kripos har foretatt flere undersøkelser av det beslaglagte materialet i saken.

– Men dette arbeidet er ikke endelig sluttført. Det er blant annet disse analysene som har knyttet siktede til drapet, påpeker hun.

Politiet har ingen funn som tyder på at flere skal ha vært involvert i drapet.Nytt fengslingsmøte i dag

Advokat Eldbjørg H. Martinsen forsvarer 26-åringen sammen med kollega John Christian Elden.

– Han erkjenner ikke straffskyld, og sier han ikke har noe med dette å gjøre. Vi kan heller ikke se at noe motiv har fremkommet i politiets etterforskning, sier Martinsen.

– Hvor sier siktede at han befant seg i tidsrommet da Shirwac ble drept?

– Jeg kan ikke gå inn i detalj i hans forklaring, svarer Martinsen.

 
 
 
På forsiden nå