- Skrev at han planla å drepe muslimer

Den drapssiktede 26-åringen skal i et notat ha skrevet at han planla «å drepe muslimer om sjansen byr seg». Seksbarnsfar Mahmed Jamal Shirwac (46) ble brutalt drept med 13 skudd.

Saken oppdateres.

LES OGSÅ: Adresseavisen anket innsynsnekt

I en fengslingskjennelse fra Frostating lagmannsrett vektlegger dommerne «siktedes omfattende aktivitet og sterkt rasistiske ytringer på internett». I tillegg viser de til et notat der siktede forut for drapet skal ha skrevet at han planla «å drepe muslimer om anledningen byr seg». Trondheimspolitiet uttalte nylig at de mente drapet var rasistisk motivert.

- Vi har gjort flere funn som støtter opp om denne teorien, sier politiadvokat Heidi Melø ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

LES OGSÅ: Varetektsfengslet i åtte nye uker

- Tomhylser matcher våpen

Politiet mener 26-åringen drepte Shirwac med 13 skudd på nært hold, med et våpen av merket Heckler & Koch. 13 tomhylser funnet på åstedet i Ringvålveien kan stamme fra dette våpenet.

- Det er ikke noen tvil om at det er en veldig grov handling på grunn av antall skudd, sier Melø.

Politiet ønsker ikke å kommentere enkeltdetaljer i saken av hensyn til de pårørende, og siden politiet ikke har fått alt materiale i saken skriftlig.

LES OGSÅ: - Mahmed drept fordi han var mørkhudet

Ifølge en kjennelse fra Frostating lagmannsrett er det «beslaglagt tre tomhylser på siktedes bopel, som etter all sannsynlighet stammer fra patroner avfyrt med det samme våpen som avfyrte drapsskuddene». I forbindelse med pågripelsen av siktede ble det også funnet 15 patroner som ifølge Kripos trolig er avfyrt i samme våpen som patronhylsene funnet på åstedet. Siktede skal også ha hatt en lademaskin som brukes til å omlade patroner.

Denne maskinen avsetter unike spor på patronene. Kripos-undersøkelser skal vise at spor på en patron på åstedet og hos 26-åringen knytter ham til saken.Gjennomført våpenprosjekt

Den siktede 26-åringen har vært medlem i Trondheim feltskyttere. Under etterforskningen har politiet gjennomført et omfattende våpenprosjekt der de har undersøkt skytebaner, og foretatt prøveskyting av andres våpen.

- Det virker på meg som om politiet har kartlagt skytemiljøet. Medlemmer i klubben har ringt meg etter å ha blitt kontaktet av politiet i forbindelse med sine skytevåpen, sier Morten Elstad, leder i skytterklubben.

LES OGSÅ: - Drapsmannen var alene

Politiet mener siktede har forsøkt å modifisere våpenet etter drapet, blant annet ved pussing og sliping. Resultatene fra disse analysene og fra våpenprosjektet er ikke ferdig.

Retten baserte seg også på følgende opplysninger da de for to uker siden besluttet å varetektsfengsle mannen i åtte nye uker:

  • To uavhengige vitner har forklart seg om en gående mann i tilknytning til drapssted og tidspunkt for drapet. Deres beskrivelser resulterte i en fantomtegning: «Likheten med siktede er påfallende», heter det i en kjennelse fra retten.
  • Et videoopptak fra Statoil Heimdal like før klokken 01 drapsnatten viser en passasjer bak i Shirwacs bil. Passasjeren skal ha sammenfallende trekk med siktede.

26-åringen er siktet for forsettlig drap på seksbarnsfaren. Han har ikke alibi for drapsnatten, og har uttalt til politiet at han hadde blackout i tidsperioden drapet skjedde.Sier han er uskyldig

- Min klient ønsker ikke å delta i politiets spill med å gå ut med enkeltelementer fra etterforskningen i media før en eventuell rettssak, og nøyer seg med å si at han ikke har hatt noe med drapet å gjøre og derfor ikke er skyldig, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden.

Elden har i sin anke til lagmannsretten fremholdt at det ikke er funnet DNA i saken som knytter siktede til åstedet.

LES OGSÅ: - Pågripelsen har vært en lettelse

LES OGSÅ: Adresseavisen anket innsynsnekt

 
 
 
 
På forsiden nå