DIGITAL MOBBING:

- Dette ser de ikke

Her viser fem 15-åringer eksempler på den mobbingen de mener foreldre og skolen ikke klarer å se.

Saken oppdateres.

I et møterom på Sunnland ungdomsskole fikler de fem jentene på 15 år med mobiltelefonene. De har hatt hver sin siden de var ni. Jentene forteller at misforståelser, og fraværet av tonefall når man snakker sammen på nett, kan føre til at krangler oppstår.

NETTMØTE 12.30: Spør Redd Barna her

Alle fem bruker prateprogrammet MSN Messenger til å kommunisere med vennene. 90 prosent av landets ungdomsskoleelever har programmet installert på pc, ifølge Medietilsynets Trygg Bruk-undersøkelse.

LES OGSÅ: Psykolog: - Man angriper fortere på nett

- MSN er både personlig og privat. Det er lettere å si noe, men også lettere å bli misforstått. Men det hadde vært mye kjedeligere å ikke ha mobil og internett, sier Grande Andersen.

LES OGSÅ: «Øystein» skulle drepes

Alle kjenner noen som har opplevd digital mobbing. Det er nemlig også helt vanlig å legge ut private bilder av hverandre på nettet. De kuleste og mest kommenterte bildene kan gi status. Men jentene vet at mobbing ofte oppstår i kommentarfeltene under bildene. Denne risikoen løper de fordi bekreftelse er fryktelig viktig.

- Ønske om bekreftelse kan få folk til å gjøre ting på nett de ellers ikke ville gjort, forklarer Caroline Grande Andersen.

Tilgjengeligheten på nettet kan bidra til at bilder eller kommentarer blir kjent for alle. Skrekkeksemplene jentene forteller om, er ungdommer som ikke har noen annen utvei enn å flytte til andre kommuner for å unnslippe mobbingen.

LES OGSÅ: Ny mobbing gir nye problemer

- Ei jente som hadde gjort ting foran et webkamera, flyttet, forteller Anna Sofie Fredriksen.

Det er imidlertid ikke alltid det hjelper å starte på nytt. Ingen glemmer ting som legges ut på internett, sier jentene. Offeret kan fort innhentes av et nettsøk.

- Ungdommene på det nye bostedet fant bildene. Da lå de fortsatt ute på nettet, fortsetter Fredriksen.

Enheten for strategisk analyse og etterretning ved Sør-Trøndelag politidistrikt merker en voldsom økning i tilfang av anmeldelser som har utspring i tekstmeldinger eller internett.

LES OGSÅ: Digital mobbeeksplosjon

- Det er en klar økning i anmeldte saker hvor digitale medier blir brukt. Oppfatningen deles av tjenestemenn og jurister i politiet, sier betjent Erik Stølan.

Konfliktrådet i Sør-Trøndelag kjenner seg igjen i Stølan og politiets beskrivelse. Ifølge konsulent Barbara Busic er rådets vanligste reaksjon at materialet fjernes fra nettet.

- Vi har hatt en markant økning i antall saker som har omhandlet digital mobbing det siste året, sier hun til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Filter skal stoppe mobbingen

SE OGSÅ: Byåsen-elever lager mobbefilm

Å kontakte foreldre eller skolen er ifølge jentegjengen siste utvei dersom noen føler seg plaget. De møtes og snakker sammen om uønskede meldinger før de selv tar opp problemet med avsenderen.

- Lærere og foreldre er siste løsning. De kan ikke hjelpe uansett. Det er bare slåssingen som blir synlig - skolen ser ikke det andre som skjer, sier de.

Les i morgendagens Adresseavisen:

Kommunalråd i Trondheim, Tone Sofie Aglen (Sp) mener foreldre og lærere er for slappe med å følge opp ungdommenes bruk av mobil og internett.

På forsiden nå