Domen i nytt lys

Passerte du Nidarosdomen i natt, så du kanskje generalprøven på Vestfronten dekket i lyskunst. I kveld fra klokka 1900 blir det lys igjen.

Saken oppdateres.

Ved hjelp av flere enorme lyskastere skal 20 kunstverk gå i loop på fasaden fram til midnatt.

- Verkene er laget spesielt for anledningen, forteller Jan Olav Owren som er ansvarlig for kunstprogrammet under ISFiT-festivalen.

Om lag halvparten av verkene er laget av kunstnere basert i Trøndelag. De øvrige er signert blant annet franske, tyske og meksikanske kunstnere.

ISFiT-festivalen har fått teknisk hjelp av et tysk firma i arbeidet med lysprosjektet som har fått navnet Paint My House.Forhåndsgodkjent

Nå arrangeres den tiende ISFiT-festivalen i Trondheim. Ifølge Owren er det et faktum at mange i vertsbyen ikke kjenner til festivalen.

- Vi jobber derfor for å bli mer synlig i bybildet, så denne spektakulære utstillingen passer godt inn.

Det er ikke første gang domkirka er brukt til kulturopplevelser utenom det vanlige. Under filmfestivalen Kosmorama i fjor debuterte nasjonalhelligdommen som kinosal, da stumfilmen «J'eanne D'Arc» ble snurret, akkompagnert til musikk og sang ved Trondheimsolistene og Nidaros Domkor.

- Tror du det kommer til å bli noen reaksjoner på denne bruken av Nidarosdomen?

- Det er klart at vi er bevisste på at det er en hellig fasade vi tar i bruk, sier Owren, og legger til at alle kunstverkene er forhåndsgodkjent av menighetsrådet.- Folk vil smile

Owren gleder seg veldig til kveldens «maling» av vestveggen.

- Dette er en unik kulturopplevelse, som man ikke vil se maken til her i byen på lang tid, fastslår han.

- Jeg tror folk vil stå og smile.

 
På forsiden nå