Er dette lovlig?

Båndtvang bare om sommeren, eller? Sjekk reglene før du kjefter opp naboen.

Saken oppdateres.

Det er båndtvang over alt i Trondheim kommune og ellers i landet fra og med 1. april til og med 20. august. Overholder du ikke dette risikerer du en bot på 3000 kroner.

Båndtvang hele året

- Det kommer litt an på saken, men vi har standardiserte satser på dette med et utgangspunkt på 3000 kroner, sier politiadvokat Lise Rognes i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

I Trondheim er det båndtvang hele året i bynære strøk som i boligområder, handleområder, parker, kirkegårder, ved skoler, barnehager og idrettsanlegg. Det er også helårs båndtvang ved serveringssteder og på parkeringsplasser i marka.

Fram til og med 10. september er det båndtvang på tilrettelagte badeplasser i strandsonene og i marka. Der husdyr beiter er det båndtvang fram til og med 1. oktober.

LES OGSÅ: Hund drepte 15 sauer- Halvparten dropper bånd

En av adressa.nos lesere mener omtrent halvparten av hundeeierne han observerer dropper bånd når de går tur i Trondheim.

- Det virker som de færreste kjenner regelverket. Hundene løper løs og jager blant annet opp fugler.

Han forteller videre at han nylig fant et pinnsvin som hadde fått bitt over strupen, noe han mener trolig var gjort av en løshund.

Politiadvokat Rognes forteller at det ikke er overflod av anmeldelser av hundeeiere som har brutt båndtvangreglene, men at det hender at det skrives ut bøter.

Chiuaua i armkroken

Hvordan det skal defineres om båndtvangreglene er brutt avhenger i all hovedsak om eieren har kontroll over hunden. Har du eksempelvis en liten Chiuaua trygt i armkroken - uten bånd - regnes dette som at du har kontroll over hunden. Da gjelder ikke kravet om at hunden skal være i bånd.

For å bli bøtelagt må brudd på regelverket anmeldes. Rognes sier at slike saker ofte løses utenfor rettsvesenet, og i noen tilfeller i konfliktrådet.

Irriterer du deg over naboens hund som står uten tilsyn? Ifølge Trondheim kommunes Forskrift om hundehold skal ikke hunder stå ute i tilknytning til boligområder uten aktivt tilsyn fra kl. 23.00 til 07.00,

Her kan du lese hele Forskrift om hundehold i Trondheim kommune.

Her kan du lese hele Lov om hundehold (hundeloven).

 
 
På forsiden nå