- Trondheim kommune bryter loven

Ved å legge ned Ladejarlen kafé og bakeri på tre dagers varsel mener Norsk Forbund for Utviklingshemmede at Trondheim kommune brøt loven.

  Foto: BENT RAMBERG

Saken oppdateres.

Ti utvikIingshemmede ungdommer jobbet ved Ladejarlen. Da kommunen la ned driften mener Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) at kommunen brøt sosialtjenesteloven.

LES OGSÅ: Ladejarlen stenger dørene

- Loven er klinkende klar

- Vi mener sosialhelseloven er klinkende klar. Der står det at tjenestetilbudet skal, så langt det er mulig, uformes i samarbeid med klienten og det skal legges stor vekt på hva klienten mener. Å invitere til et informasjonsmøte den ene dagen og deretter legge ned tilbudet tre dager senere, er i alle fall ikke å utoforme tjenestetilbudet i samarbeid med den det gjelder, sier Helene Holan som er forbundsleder i NFU, til NRK Trøndelag.

kommunalråd Geir Waage (Ap) er heller ikke imponert over behandlingen de ansatte ved Ladejarlen fikk av kommunen. Han forteller at han ble kjent med saken gjennom media, og at det ikke er et politisk fattet vedtak. Det er derfor sendt forespørsel om at rådmann gir en orientering i saken.

Politikerne visste ingenting

Arbeiderpartiets kommunalråd Sissel Trønsdal tok opp saken i gårsdagens formannskapsmøte. Hun foreslo at saken får en ukes utsettelse med tanke på å undersøke hvilke muligheter som kan gi en gjenåpning av kafeen.

LES OGSÅ: Håp for Ladejarlen

Flere av de rødgrønne politikerne innrømmet at de ikke visste at stenging av kafeen måtte bli en følge av budsjettvedtaket i slutten av april, før de leste det i Adresseavisen. Vedtaket innebar flate kutt, uten nærmere spesifisering av hvilke tiltak som måtte gjøres. Dermed overlot i realiteten flertallet til rådmannen å gjennomføre nødvendig innsparing.

- Jeg ante ikke at det flate kuttet ville ramme kafeen. Saken burde vært fremmet for politisk behandling. Nå har vi muligheter til å gjøre noe med saken og kan eventuelt legge den frem for bystyret i forbindelse med behandlingen av tertialrapporten. I mellomtiden vil jeg høre hva brukerne har å si, sa varaordfører Knut Fagerbakke til Adresseavisen.

 
        
            (Foto: BENT RAMBERG)

  Foto: BENT RAMBERG

På forsiden nå