-Fant brannstifter bevisstløs på do

22-åringen som er pågrepet for brannforsøk på Downtown ble funnet bevisstløs med sot på fingrene, innelåst på et toalett.

Saken oppdateres.

Brannstifteren må ha beveget seg lynraskt fra etasje til etasje i Downtown-komplekset i Trondheim i natt.

LES OGSÅ: Utestedet Downtown forsøkt påtent på fem steder i natt

Først gikk brannalarmen i kjelleren, før den gikk av på toalettet i første etasje og så i andre etasje. Brannrekkefølgen gjorde at vaktene ble spesielt oppmerksom på toalettene i den øverste etasjen på utestedet.

Der ble 22-åringen funnet innelåst på et do, tilsynelatende bevisstløs. Etter hva Adresseavisen erfarer ble mannen funnet med sot på hendene. De fem brannene er trolig startet ved at papp og papir er blitt antent inne på toalettene.

Dramatiske minutter

Det nattlige dramaet utspilte i løpet av noen minutter, litt før halv tre natt til lørdag. Brannstifteren begynte med å tenne på i toalettanlegget i kjelleren, deretter i første etasje og så i annen etasje. På dette tidspunktet var serveringen stengt. Men ennå var det gjester igjen, opptatt med å få i seg de siste slurkene.

- Brannvarsleren og sprinkleranlegget ble utløst i kjelleren. Men på vei ned oppdaget vi at det også var røykutvikling i 1. etasje. Dermed var det alle mann til lukene. Vi gjennomsøkte hver krok, forteller daglig leder Emil Olufsen.

800 gjester

- Hadde dette skjedd en time tidligere, kunne det gått riktig ille. Det var i utgangspunktet en god kveld for oss, med rundt 800 gjester, forteller Olufsen.

Dagen derpå kan han konstatere at de staselige trehusene i Nordre gate står som før, at ingen ble skadet og at ødeleggelsene ikke er verre enn at Downtown holder åpent i kveld som normalt.

- Alt gikk etter boka. Når vi har åpent er vi 40-45 personer på jobb. Alle har sine faste oppgaver i en slik situasjon. Bartendere og servitører sørger for å evakuere gjestene. Vaktene og vi som ikke har fast plass skal konsentrere oss om å lete opp og slukke brannene, forteller Olufsen.

Fem bål

At det var tent på fem bål i tre ulike etasjer gjorde situasjonen spesielt truende. Brannstifteren hadde samlet sammen dopapir på toalettet og tent på. Den siste - og trolig største brannen - var i toalettet i 2. etasje. Der ble altså den angivelige gjerningsmannen funnet.

Restaurantsjef Raymond Lorentsen var med på å bære ham ut.

- Da var brannene slukket, og gjestene evakuert. Men et av toalettene oppe var låst innenfra. Der fant vi ham, tilsynelatende bevisstløs. Vi fikk ham ut i baren, og holdt ham der. Rett etterpå kom politiet.

Da brannvesenet kom, var brannene allerede slukket.

- Vi brukte brannslanger, i tillegg til at sprinkelanlegget gjorde sitt. Men brannvesenet gikk igjennom for å sikre at alt var iorden, forteller Emil Olufsen.

Sot og vann

Lørdag formiddag ligger det ennå sot og vann på gulvet i toalettene, noen skåler er knust. Kriminalteknikerne John Arthur Gjersvold og Kåre Saksvik kommer for å sikre spor, deretter kan Polygon rykke inn for å rydde opp i skadene. Snart er også rørlegger på plass for å gjøre sprinkelanlegg og toaletter klare til en ny kveld på Downtown.

Krimvaktleder Are Løw-Owesen ønsker ikke å spekulere om branntilløpene kunne ha resultert i en ny brannkatastrofe i Trondheim.

- På toalettene er det fliser og lite brennbart materiale. Dessuten er bygningen utstyrt med overrislingsanlegg. Den gode brannsikringen - sammen med de ansattes innsats - er nok årsaken til at brannen ikke utviklet seg.

Krimvaktlederen ønsker ikke å gå ut med flere resultater av etterforskningen.

- Vi har pågrepet en mann som er siktet for forholdet. Han skal først avhøres, og vi skal avhøre flere vitner.

 
 
 
 
På forsiden nå