Utvist forsker er tilbake i Trondheim

Ventetiden har vært lang for Nadejda Sokolova. Hun beskriver følelsen av å plutselig være tilbake i Trondheim som både rar og god. Etter to rettssaker kan hun endelig gjøre ferdig sin doktorgard ved NTNU.

Saken oppdateres.

For to år siden ble Nadejda Sokolova utvist fra Norge. Hun måtte avslutte sin forskning ved NTNU, og søke opphold i Canada for å kunne fortsette sine studier. Tirsdag formiddag kunne Ragnar Hergum, førsteamanuensis ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, ønske Nadejda Sokolova velkommen tilbake.

– Vi har høstet både gode og dårlige erfaringer av dette, men vi får prøve å se positivt på det som har skjedd, og nå se framover, sa Hergum.

Doktorgrad ved NTNU

– Det er en litt rar følelse å plutselig være tilbake i Trondheim etter to år, selv om det er mange kjente folk her, sier Sokolova.

Etter at hun ble utvist fra Norge i februar 2008, reiste hun hjem til Russland før hun fikk visum i Canada. Hun beskriver oppholdet ved Universitetet i Calgary som produktivt, men at hun nå er veldig glad for å være tilbake i Trondheim for å jobbe med sin doktorgrad.

Kampen mot myndighetene

– Ventetiden har vært lang og vanskelig. Jeg hadde en følelse av at jeg ikke kom til å vinne fram med saken min, sier Sokolova.

Hun setter stor pris på den medmenneskelige og økonomiske støtten hun har fått fra kollegaer og andre. Uten dem tror hun ikke det hadde blitt noen rettssak.

– Vi trodde nesten det var en spøk da vi fikk beskjeden om at Nadejda skulle utvises fra landet for to år siden, sier Hergum.

I ettertid så ser Hergum at de kan informere utenlandsstudenter bedre, slik som hvilke konsekvenser man kan få av å pendle, som var utgangspunktet for denne utvisningen.

Erstatningskrav

Hennes advokat, Arild Humlen, bekrefter at det er fremmet et krav ovenfor staten på 900 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste.

– Vi er veldig fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse. De ga oss fullt medhold i vårt hovedsynspunkt, som var at Nadejda ikke hadde begått noen grov overtredelse av utlendingsloven, sier Humlen.

Han forteller Nadejda er heldig som har hatt god støtte fra NTNU og venner, og at det er godt å høre at hun er tilbake i Trondheim.

 
På forsiden nå