Ubrukelig utstyr lar kriminelle gå fri

Politiet: - Halvparten av overvåkingsvideoene er ubrukelige. Kriminelle slipper unna på grunn av for dårlig overvåkingsutstyr.

Saken oppdateres.

Nesten daglig får Sør-Trøndelag politidistrikt inn overvåkingsvideoer som kan bidra til å løse kriminalsaker, men kvaliteten på opptakene er ofte dårlig.Halvparten ubrukelige

- Halvparten av opptakene vi får inn er ubrukelige, sier Geir Olav Granbo, teamleder, seksjon for etterforskning i Sør-Trøndelag politidistrikt. - Etter at det ble digitalt utstyr så har det jo blitt mye bedre, men mye av det som kommer inn nå er ubruktbart. Vi klarer ikke å identifisere gjerningspersonen, påpeker Granbo.

Granbo påpeker at etterforskerne bruker mye tid og ressurser på å analysere overvåkingsopptak de får inn. Politilederen vil ikke hevde at det er bortkastet tid, men de som installerer overvåkingsutstyr bør også tenke på kvalitet, og ikke bare pris. Dermed blir kameraene en falsk trygghet.

Feilplasserte

Politiet innrømmer at de har fått et nøkternt forhold til de som anmelder et forhold og sier at de har overvåkingsbilder.

- Hovedmangelen er rett og slett at kameraene er feilplassert og at utstyret er av for dårlig kvalitet, mener teamlederen.

Alf Aas, innehaver av Gullsmed Aas i Nordre gate, skjønner hva politiet sikter til.

- Jeg har slitt med forskjellige problemer, alt fra dårlig billedkvalitet til at opptakene stoppet av seg selv, sier innehaveren. Etter ti år med forskjellige løsninger har han nå noe som fungerer godt. Gullsmeden mener at det bør investeres rundt 30 - 50 000 kroner i oevrvåkingsutstyr for å få noe som fungerer etter hensikten.

Forebyggende effekt

- Vi har i det siste hatt en del nasking hvor vi har fått tydelige bilder av personene, sier han.

Gullsmeden mener det har en forebyggende effekt. De siste årene har det vært flere innbrudd, ran og ransforsøk i gullsmeder over hele landet.

- Det har vi heldigvis sluppet hittil, og kanskje kan årsaken være at vi har godt overvåkingsutstyr, påpeker Aas.

Gode overvåkingsopptak har ført til et gjennombrudd i mange saker, slik som var tilfelle etter et innbrudd i Trondheim sentrum i oktober i fjor. Innbruddstyven ville ikke blitt avslørt hvis det ikke hadde vært for disse bildene.

- Nå må gjerningsmannen møte i retten i neste uke, sier Granbo. Litt motvillig sier politilederen at overvåkingsbilder også har hatt stor betydning i drapssaker, som for eksempel da Mahmed Jamal Shirwac ble skutt i august 2008.

Vil kvalitetssikre kameraer

- I forbindelse med drapet på Ringvål så var dette en del av beviskjeden, ved at innhentet materiale ble brukt i straffesaken, sier etterforskningslederen.

Etterforskningslederen oppfordrer alle som har tillatelse til å ha overvåkingsutstyr om å kvalitetssikre kameraplasseringer, belysning og harddiskløsninger.

 
 
På forsiden nå