Leger syr selvskadere uten bedøvelse

– Legene straffer oss for at vi skader oss selv, sier Line og Maria.

  Foto: MARIANN DYBDAHL

Saken oppdateres.

Strigråtende og fortvilet har de flere ganger løpt ut fra legevakten i Trondheim, etter at legene har sydd på armene deres uten bedøvelse. Line og Maria er i begynnelsen i 20-årene, og sliter med selvskading.

– Smerten legene påfører oss er intens og helt jævlig. Den kan ikke sammenlignes med selvskadingen. Da er det så mye adrenalin i kroppen at man ikke kjenner smertene, forteller de.Etterlyser respekt

De unge kvinnene har skadet seg selv i flere år. De er i dag innlagt på en psykiatrisk avdeling, og under oppholdet har de møtt flere som har opplevd det samme. Nå etterlyser de respekt fra leger som behandler dem.

– Jeg føler at jeg blir straffet for det jeg har gjort. Legene har så stor makt over pasientene sine. Man føler seg veldig nedverdiget når de misbruker makten sin på denne måten, sier Maria. Senest for to uker siden opplevde hun å bli sydd uten bedøvelse ved ortopedisk poliklinikk St. Olavs Hospital.

– Jeg hadde til og med følge av en pleier fra behandlingsstedet mitt. Uten forvarsel begynte legen å sy i armen min. Han spurte ikke om jeg ville ha bedøvelse. Jeg ble så målløs at jeg ikke klarte å reagere, forteller Maria. Tre sting ble sydd denne gangen. Venninnen Line har fått sydd opptil fem sting uten bedøvelse.

– Jeg husker at jeg tviholdt hånda til en venn av meg. Jeg ble paff over behandlingen, sier hun.

Til sammen har Line opplevd slik sying tre ganger. Fire forskjellige leger har behandlet dem uten bedøvelse. Dette fører til at de blir enda mer fanget av angst, skam og fortvilelse.

– De får oss til å føle at vi ikke er likeverdige mennesker. De ser bare kuttet på armen, men de skulle sett inne i hodene våre. Da skal jeg love deg at de hadde gitt oss bedøvelse, sier Line. Hun har også vært på legevakten denne måneden hvor hun måtte sy sju sting. Line hadde lagt seg ned på sengen, da hun så at legen fant frem nåla i stedet for sprøyten med bedøvelse. Da rant det over for henne.

– Hva er det du gjør, ropte jeg og ble skikkelig sint. Det gjorde vel vondt å gjøre det der også, svarte legen og pekte på armen min. Jeg spurte ham deretter om hva som hadde skjedd dersom ei lita jente hadde skadet seg like mye som meg. Ville hun ha blitt behandlet på samme måte? Da ble legen taus. Jeg måtte hyle til meg bedøvelse. Det er ikke sånn det skal være, sier Line.Beklager behandlingen

Enhetslederen ved legevakta i Trondheim kommune vil nå ettergå disse opplysningene.

– Slik behandling skal ingen oppleve, og det er beklagelig når de føler seg dårlig behandlet. Hver enkelt lege har et selvstendig ansvar for å gi forsvarlig helsehjelp, og man skal alltid tilby bedøvelse når det er nødvendig å sy, sier Hans Frederik Selvaag. Han forklarer at det ikke alltid er nødvendig å gi bedøvelse.

– Selvskading kan føre til alt fra små til grove skader. Av og til kan det være mer smertefullt å sette bedøvelse enn å sy ett eller to sting uten, men det fratar likevel ikke legevakta ansvaret for å tilby bedøvelse, understreker Selvaag. Han informerer om muligheten for de unge kvinnene, å klage saken inn til fylkeslegen, eller til legevakta direkte for å få i stand en dialog og god klagebehandling. Ved ortopedisk poliklinikk ved St. Olavs Hospital opplyser overlege Knut Johannessen at de ikke har noen rutiner på det, men at han alltid gir bedøvelse når han syr.

– Gjør vondt verreDet har blitt mange turer til legevakten de siste årene. Maria og Line understreker at de stort sett møter omsorgsfulle og hyggelige leger. De klarer likevel ikke lenger å godta at enkelte leger behandler dem uten respekt.

– Av og til tenker jeg at de gjør det for at terskelen for å komme tilbake skal blir høyere. De burde hatt nok kompetanse til å skjønne at det bare gjør vondt verre, slår Maria fast.

- Alltid enig med pasienten

Legeforeningen understreker at lege og pasient skal være enig om behandlingen som utføres.

Foreningen er ikke kjent med at pasienter blir sydd uten bedøvelse fordi de har skadet seg selv.

– Jeg kjenner ikke til denne typen praksis. Leger skal imidlertid alltid behandle med omsorg og informere, og bli enig med pasienten om behandlingen. Det gjelder selvsagt også for disse pasientene, sier Torunn Janbu, president i Den norske legeforening. Hun mener pasientene må ta kontakt med fylkeslegen dersom man ikke er fornøyd med måten legene behandler på.

– Jeg vil oppfordre de som mener at de ikke har fått riktig behandling, til å klage på dette. Legeforeningen er opptatt av å fremme psykisk helsevern. Ikke bare under medisinutdannelsen, men også i helsetjenesten, understreker Janbu.

 
        
            (Foto: MARIANN DYBDAHL)

  Foto: MARIANN DYBDAHL

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå