– Det katolske miljøet trenger støtte

Tidligere Nidaros-biskop, Finn Wagle, reagerer sterkt på avsløringen om sex-overgrep i den katolske kirke i Trondheim.

  Foto: RICHARD SAGEN

Saken oppdateres.

Han reagerte med vantro på Adresseavisens avsløring onsdag. Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har innrømmet seksuelle overgrep mot en mindreårig altergutt for 20 år siden.

Anstrengt forhold

– Det er en tragedie, først og fremst for denne gutten som i dag er en voksen mann. Det er også tragisk for Georg Müller og den katolske kirke i Trondheim. Nå trenger den katolske menigheten i byen all mulig støtte i en svært utfordrende og vanskelig tid, sier han til adressa.no.

Wagle var biskop i Nidaros fra 1991 til sommeren 2008. Georg Müller kom til Trondheim i 1981, og ble biskop i Trondheim stift i 1997. Müller var omstridt i den norske delen av menigheten. Valget av ham som biskop var svært kontroversielt.

– Det merket man jo. Det var lenge et anstrengt forhold mellom biskopen og det norske miljøet, sier Wagle.

Sjokkert over avsløring

Wagle medgir også at samarbeidet mellom de to biskopene til tider var utfordrende. Men som resten av det katolske og protestantiske miljøet i Trondheim er han sjokkert over dagens avsløring.

– Da han nærmest gikk på dagen i fjor var det mange som lurte på grunnen. Men jeg kunne ikke tenke meg at han bar på en slik historie, sier den tidligere Nidaros-biskopen.

– Hvilke tanker gjør du deg om prester og åndelige ledere som begår overgrep?

–Det handler om misbruk av tillitt. Det er et asymmetrisk forhold mellom presten og den andre personen, og jo yngre denne personen er jo mer asymmetrisk er forholdet. Overgrep er alltid et forferdelig misbruk av makt.

LES OGSÅ: Biskopen i Oslo kjenner til flere overgrep

 
        
            (Foto: RICHARD SAGEN)

  Foto: RICHARD SAGEN

På forsiden nå