Politiet tror bakmenn styrer tiggere

Politiet etterforsker nå om tiggere i Trondheim kan være utsatt for menneskehandel og tvunget til prostitusjon av bakmenn.

  Foto: TROND MIDJO

Saken oppdateres.

Innsatsleder Svein Tanemsmo og hans divisjon ved Sentrum politistasjon i Trondheim har over en periode kartlagt tiggermiljøet i Trondheim. De ser at tiggerne er fordelt på tre grupperinger og at det totalt dreier seg om 25–30 personer fra Romania, tilhørende romfolket. Mye tyder på at det er egne bakmenn som kontrollerer mange av tiggerne i gata.

Les også: Vil forby utenlandske tiggere

- Lurt av bakmenn

– Disse utnytter de som er enda fattigere enn seg selv i hjemlandet og får dem til å tigge for seg i Norge. Det virker som de henter tiggere fra sine egne distrikt i Romania og kjører dem hit, sier Tanemsmo.

Personene skal også være tiggere i hjemlandet. Ifølge politiet tyder ting på at de får lovnader om en viss fortjeneste for å bli med til Norge.

– Når de drar herfra, får de en pengesum, men den er mye mindre enn det de har fått inn gjennom tiggingen. Her i landet er de helt prisgitt de som har lurt dem hit – personer som har litt ressurser, snakker engelsk og kjenner landet. De gjør det de får beskjed om, samtidig som de er utelukket fra å kunne kontakte familien sin, sier innsatslederen. Han legger til at politiet mener flere av de angivelige bakmennene befinner seg i Trondheim.

Menneskehandelparagrafen i straffeloven omhandler også tigging. Bakmenn som utnytter personer til tigging, kan straffes med inntil fem års fengsel. Tanemsmo sitter med opplysninger som tyder på at tiggere i Trondheim kan være ofre for slik utnyttelse.

– Vi har opplysninger som går på at bakmenn bruker tiggernes familier hjemme i Romania som en brekkstang. Men vi kan ikke fastslå at det er slik før vi har fått mer håndfaste opplysninger rundt dette, sier innsatslederen.

Opplysninger om prostitusjon

Han opplyser videre at politiet har fått indikasjoner på at kvinner i tiggermiljøet blir satt til å prostituere seg i Trondheim.

– Det er sagt at unge jenter er med hit, og må prostituere seg, men vi har ikke sett det selv, sier Tanemsmo.

– Hva var bakgrunnen for at dere startet å kartlegge tiggermiljøet?

– Vi stilte oss selv spørsmålet om hvorfor disse personene kommer til Norge fra Romania for å tigge. Er det egentlig så lukrativt? Vi har jo med selvsyn sett at det ikke kan være så store inntekter å hente. Dermed er spørsmålet om det er noe annet som foregår. Det er det vi gjerne vil ha svar på. Derfor har vi prøvd å kartlegge hvem de er, hvor de kommer fra og hvorfor de kommer til Norge, sier Tanemsmo.

Adresseavisen skrev tidligere i uken at tiggerne nå posisjonerer seg for å få de beste tiggerplassene. Dette kan også innsatslederen bekrefte.

– Det er rett og slett veldig usselt. Nå er det gitt tillatelse til tigging, men jeg tror ikke lovgiverne kan ha sett rekkevidden av det som har skjedd, og hva det er blitt til. Disse personene er EØS-borgere, og kan være her inntil tre måneder av gangen. Etter dette kan de bare kjøre over grensa til Sverige og komme tilbake og være her i nye tre måneder, sier Tanemsmo, og legger til:

– Vi skjønner godt at de kommer fra Romania til Norge. Landet vårt virker forlokkende. Men det som er tragisk, er at de blir utnyttet av sine egne. Tiggerne snakker ikke engelsk og er heller ikke interessert i å snakke med oss i den situasjonen de er i. Derfor er det en utfordring for oss å få dem i tale, slik at vi kan hjelpe dem, sier Tanemsmo.

Lastes av i sentrum

Adresseavisen kjenner til at de fleste av tiggerne bor på Vikhammer. Noen bor på campingplassen, andre sover i biler mens andre har lånt seg et hus.

Trond Midjo, som bor i Trondheim sentrum, har ved flere anledninger opplevd at tiggerne losses av utenfor boligen hans. Han mener opptredenen bærer preg av organisert virksomhet, og sier rundt 10–12 tiggere fraktes til byen i to store varebiler.

–Jeg har selv tatt bilder av dette, og sett hvordan de bringes og hentes til sentrum. Jeg er sikker på at dette er organisert, sier Midjo.

 
        
            (Foto: TROND MIDJO)

  Foto: TROND MIDJO

 
 
På forsiden nå