- Skryt heller av trønder-mort

Biolog Irvin Kilde mener uttynning i Lianvannet ikke hjelper.

Saken oppdateres.

Søndag satte fiskekonsulent Per Arne Holth-Seeland en stor, liten fiskerekord i Lianvannet. Morten som ble tatt veide hele 1356 gram. Men rekorden ble satt under et forsøk på å få morten vekk fra vannet.

Fiskeinteressert? Les mer om fiske på fritidssidene i morgendagens Adresseavisen

- De har holdt på med uttynningsfisket i årevis. Det fungerer rett og slett ikke, sier Irvin Kilde ved NTNU Vitenskapsmuseet til adressa.no

- Gror igjen

Uttynningsfisket på Lian gjøres i regi av Lian Vel og Gråkallbanen.

– Morten bidrar til at Lianvannet gror igjen, sa fiskekonsulent Holth-Seeland til adressa.no søndag.

Ifølge Wikipedia er én av følgene av for stor mortbestand at dyreplanktonet beites ned. Det gjør at planteplankton gror fritt. Dermed blir vannkvaliteten dårligere. I tillegg gjør dette sitt til at vannmiljøet endres slik at det blir vanskeligere for andre fiskearter å overleve.

Uttynning hjelper ikkeIrvin Kilde driver et firma som driver ferskvannsbiologisk kartlegging og utredning. Kilde har også en mastergrad i biologi og er medstifter av det internettbaserte fiskeleksikonet fiskipedia.Han hevder at utynningsfisket i Lianvannet ikke hjelper.- De får ikke ut alle individene. Tar man vekk en andel av bestanden så får de resterende fiskene bedre vilkår og øker raskt i antall igjen.Mortfisket omtales også på hjemmesidene til Trondheim og omland fiskeadministrasjon. Der legger man frem tall som viser at utynningsfisket ikke har fått bestanden i Lianvannet ned.

Reiser fra hele landetI Trøndelag ser man ifølge Kilde ofte på morten kun som en skadefisk. Men bestanden på Lian, i Kyvannet og Haukvannet er svært populær blant sportsfiskere. Kilde mener den bør ses på som en ressurs.

- Dette er nesten artsrasisme. Sportsfiskere reiser faktisk fra hele landet fordi morten her blir så stor.

 
 
På forsiden nå