Ny vår for Saunters

Svetten siler, nervene er på høykant. Klarer de fremdeles Shadow-grepet? The Saunters er i studio. Og snart kommer Hank Marvin!
Kaos og rastløshet preger gamlekara. «Domino»-plata skal lanseres samme dag Hank Marvin har konsert i Olavshallen i Trondheim. Søndag 7. april 2002 er en magisk dato. Kanskje får de møte ham igjen, nær 40 år etter det første møtet? Bare låtene ikke faller som de berømmelige brikkene som har gitt navn til den første plata på mange, mange år. Her må jobbes!

Mimrefest

- Må itj snubbel i kablan nå, guta! Da e' det bare å finn' fram krykkan! Asbjørn Johansen spretter lett og elegant over en haug med potensielle brudd-feller. Flirer, og blir som en guttunge igjen. Torbjørn «Pluggen» Johansen drar til trommeskinnet så det nesten revner. Øystein Mihle, Jan «Janna» Arvid Nilsen og Torstein «Grompen» Fredriksen blir andektige i ansiktet, griper tak i smekre Fender-halser, stryker kjærlig over plankegitarenes strenger - og mimringen er i gang.

Det store hakasleppet

Nidarøhallen 14. juni 1964: Cliff Richard and The Shadows er i byen. To konserter, inngang kr 20 - en formue! Cliffer'n ankommer i limmo - og ungjentene detter tettere enn høstløvet faller. Et oppvarmingsband tar Shadows-bølgen på scenen, og publikum hyler med etter første akkord. The Saunters er i aksjon.

- Du kan jo tenke deg hvordan det var for en unggutt å oppleve dette. For ikke å snakke om etterpå. Da spiste vi middag hele gjengen med Cliffer'n, Hank Marvin og bandet på Astoria. Ikke rart haka klasket i bakken. Slik føltes det i alle fall for oss 17-18-åringene, sier Torstein.

Konsertene i Nidarøhallen ble lagt merke til, og banet veien videre til en kort, men spennende karriere. Ikke verst for ungdommene som startet forsiktig på gutterommet til Øystein i Batteriveita. - Smått med utstyr, skjønner du. En Tandberg båndopptaker og to forsterkere på 10 watt. Den gang var det lite med Shadows-musikk. Mest lytting og terping på Ventures. Der var forbildene to loslitte LP-er som Torstein hadde fått av en sjømann!

Det skulle bli andre tider etter The Saunters debut på Blussuvoll skole 23. mars 1963. Samme året vant de Trøndersk mesterskap, noe som banet veien for syv plateinnspillinger, og en smak av det store utland. På hellig grunn - Tænk dæ å ha plassert baken sin i samme sofan som The Beatles! Jannas salige glis sprer seg til mange ansikt. De satt med andakt, for å si det mildt, i Star Club i Hamburg. Spesielt invitert, for å eksponere Saunters-sounden. Den har vært deres egen, hele tiden. Star Club var ikke et hvilket som helst sted, det var der The Beatles nettopp hadde spilt. - På samme tur spilte vi i en av Hamburgs parker foran 15 000 tilskuere. Ingen behøver å spørre om de ble inspirert. Så skilte de lag, i 1966. Enkelt og greit, uten de store fakter. Hver til sitt. Men det er så rart med gamle kunster, de ble vekket til live igjen i 1999 da ildsjeler i popklubbmiljøet i Trondheim fant ut at de ville arrangere veteranmesterskap. The Saunters var med, og Torstein som ikke hadde spilt gitar på 25 år gikk hen og vant førstepremien! Klenodiet Det finnes 70 Fender Stratocastere som alle har vært i Hank Marvins eie. Idolet har nummeret, signert - og solgt dem. Torstein har den eneste utgaven som finnes i Norge. Nummer trettiseks for å være helt konkret. - Noe slikt må man nok kjøpe ja, sier han ettertenksomt. Prisen er ikke noe tema, han gjør som han ikke hører spørsmålet. Men en betroelse er klar: - Du skjønne' æ fekk kjerringa te å betal! I alle disse årene har kontakten med legendariske Marvin og The Shadows vært der. Kanskje blir det et møte i Trondheim nesten førti år etter. Sterke krefter jobber for det. - Håper Hank i det minste stikker innom releasepartyet vi skal ha etter konserten, sier Janna. Gutta lover en skikkelig Shadows-natt. Pilegrimsferden Den aller siste turnèkonserten Hank Marvin gir blir i London Palladium 15. juni. En av teknikerne har formidlet kontakt slik at Torstein kan møte idolet bak scenen etter konserten. Det blir bare han av Saunters-gjengen som kan dra. Kona blir med, såpass må det være når fruen kjøper dyr gitar til gubben. Billetten er allerede i lomma, og kofferten står klar. Det blir litt av en pilegrimsferd! Pluggen må røyke igjen. Ser ut på snøføyka. - Vi ska nå spæll på Shadows Festivalen som går av stabelen i Lørenskog den 7. og 8. juni da sjø. Der er også Shadows med Bruce Welch. Og i november dukker Cliff Richard opp i Oslo. Dæsken for et år! Så smeller han døra igjen, rusler opp trappa til studio. Snart lyder Saunters-sounden mellom trønderske vindkast.