29 gravstøtter veltet, fem fullstendig knust

Massivt hærverk på Domkirkegården natt til søndag – i et spor mellom Pstereo-festivalen og Trondheim sentrum.

Saken oppdateres.

Natt til søndag var det massivt hærverk på Domkirkegården. Enhetsleder Trygve Jensen i Kirkelig fellesråd kan etter en opptelling søndag morgen konstatere at 29 gravstøtter er veltet.

- Fem av dem er helt knust eller brukket, sier Jensen til adressa.no.

Uforståelig

Han rister på hodet i det han går over kirkegården. Det er uforståelig hvem som står bak det omfattende skadeverket, og hva intensjonen deres har vært.

Jensen tror ikke det handler om religion, men fyll og dumskap.

- Det er vel mange som har vært fulle en gang, men det er uforståelig hvordan noen kan gjøre slikt, sier han.

Sammen med en utsendt fra Sentrum politistasjon i Trondheim gikk Jensen over kirkegården for å undersøke skadene. Politiet kunne ikke gjøre stort annet enn å observere hva som hadde skjedd, og sikre spor. En ølflaske som lå ved en av de veltede gravstøttene ble sikret med tanke på å lete etter fingeravtrykk.

Ønsker tips

Politiet fikk melding om skadeverket klokken 00.50 natt til søndag. Grunnet svært mange mindre voldssaker og andre hendelser hadde de ikke anledning til å rykke ut til stedet før søndag morgen.

Det er på elvesiden av Nidarosdomen støttene er veltet. Her er det lite belysning, og heller ingen gjennomgangstrafikk grunnet avsperringen. Likevel håper politiet og enhetslederen at noen kan ha sett noe.

Har du opplysninger kan du kontakte politiet på telefon 02800.

Tror flere personer står bak

- Vi ser at støttene er veltet fra porten mot Marinen og inn mot sentrum. Porten har vært låst i forbindelse med Pstereo-festivalen, men trolig har noen klatret over gjerdet, sier Jensen.

Han tror flere personer står bak hærverket.

- Det kan umulig være bare én person som har gjort dette. Til det er skadeverket altfor omfattende.

Enhetslederen anslår at en av de tyngste støttene veier så mye som 500 kg.

Kartlegging mandag

Etter å ha sett og kjent på de veltede gravminnene konstaterer han at det ikke er noen som utgjør fare for forbispaserende. Derfor blir de liggende slik til mandag. Da skal det foretas en grundigere kartlegging.

- Vi kommer til å reise de støttene det er mulig å reise. Noen av dem er jo ødelagt, og noen er for tunge. For å få løftet de tyngste støttene er vi nødt til å leie inn ekstern hjelp, sier Jensen.

I utgangspunktet er støttene privat eiendom, og kostnaden med utskifting av de som er ødelagt vil påfalle de pårørende. Det er foreløpig ikke avgjort hvem som skal betale for å få løftet de tyngste støttene.

- . Før vi tar den avgjørelsen vil vi få kartlagt omfanget, og reist støttene på mandag. Vi kommer til å kontakte de pårørende etter kartleggingen. Det kan også være slik at det ikke fins pårørende til enkelte, sier Jensen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå