Emma og Makik Naumov, Imran (15) og Emin (7) hører eldstesønnen Josif (17) fortelle på radio hvordan det føles. Foto: Foto: RICHARD SAGEN

I november 2007 fortalte Adresseavisen om den jødiske familien Naumov fra Dagestan, som ble kastet ut av Norge etter fire år i landet.

LES OGSÅ: Familien fikk avslag

Vennene til de tre barna i familien satte himmel og jord i bevegelse for at Utlendingsnemnda skulle snu og utkastelsen stanses. Fakkeltog ble arrangert, pressen kontaktet og de skrev brev til ministeren og andre politikere. Nå ser det ut til at engasjementet ikke var forgjeves.

- Et riktig vedtak

Advokat Djordje Borojevic i Advokatfirmaet Kløvfjell bekrefter at Utlendingsnemnda har opphevet utvisningsvedtaket.

- De har tatt til følge alle anførsler som er gjort i forhold til barna og deres tilknytning, sier Borojevic.

- Barna får opphold på humanitært grunnlag og foreldrenes utvisningsvedtak er opphevet. Det er ikke ofte dette skjer. Det er godt at familien var tålmodig og modig. Dette vedtaket var riktig, sier Borojevic som har ført saken for familien sammen med kollegaen Preben Kløvfjell.

- Vårt livs ønske

Eldstebror i familien, Josef Naumov, fikk nyss om den gledelige nyheten allerede i går kveld. Josef går på videregående i Stjørdal, og har ennå ikke vært hjemme hos familien etter at beskjeden kom.

- Men jeg snakket med mamma på telefonen i går. Hun hadde fått en helt annen tone i stemmen. Sånn har jeg aldri hørt henne, forteller Josef, som knapt finner ord for å beskrive lettelsen og gleden.

- Det er helt sykt. Dette var vårt livs ønske, sier han

- Helt utrolig

Læreren til Imran (15), Olav Gilsåmo, har vært en av familien Naumovs mange støttespillere i Meråkersamfunnet. Klok av skade, holder han fortsatt jubelen tilbake, til han ser vedtaket svart på hvitt.

- Men dersom dette stemmer, er det en vanvittig glede! Helt utrolig, sier Gilsåmo.

Mange engasjerte seg i den jødiske familiens skjebne. Ordfører i Meråker, Bård Langsåvold, gjorde det han kunne for at de skulle få bli. Avdøde Julius Paltiel i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim var en annen viktig støttespiller for familien.

Det er sant! Etter seks år med usikkerhet og frykt fikk ekteparet Emma og Makik Navmov den endelige beskjeden om at de får bli i Norge. Håvard Størseth er innom for å glede seg med dem. Foto: RICHARD SAGEN