Knekte «hackersikker» kryptering

Forskere ved NTNU har som de første i verden prestert å bryte seg inn i et datasikkerhetssystem kryptert med kvanteteknologi.

Saken oppdateres.

Kvantekryptering regnes blant de sikreste måtene å kryptere data på, siden forsøk på hacking lett blir oppdaget. Det er fordi kvantestadier av lys reagerer om noen sniker på systemene. Forskerne ved NTNU i Trondheim har imidlertid lyktes med å bryte seg inn uten å bli tatt. Det har de gjort ved hjelp av en laser, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vår hack ga 100 prosent kunnskap om nøkkelen, med null forstyrring av systemet, sier NTNU-forsker Vadim Makarov til Nature News.

LES OGSÅ: Han gjør det umulige mulig

Teknikken til Makarov og hans kollega Lars Lydersen er gjengitt i en artikkel i det amerikanske tidsskriftet Nature Photonics.

Før deres vellykkede innbrudd antok man at det ville være umulig å få tilgang til informasjon i kvantekrypteringssystemer uten at mottakeren oppdaget inntrengerne. Makarov og Lydersen brukte imidlertid en laser til å «blinde» mottakeren.

Ett av de kommersielle systemene de prøvde seg på, var levert av selskapet MagiQ Technologies i USA.

– Vi tilbyr åpne systemer som forskere kan leke med, og vi er glade for at de gjør det, sier utviklingssjef Anton Zavriyev i MagiQ til Nature. Han påpeker at de kommersielle systemene ikke er de samme som dem som blir brukt til sikkerhetsformål, som inneholder mer sofistikert beskyttelse.

 
På forsiden nå